Graafiseen versioon

Ennenaikaiset supistukset

Ensimmäisen raskauskolmanneksen (alle 12 rv) aikana voi ilmetä melko kovia, mutta lyhytkestoisia alavatsakipuja. Myös painontunnetta alavatsalla voi ilmetä. Näiden tuntemusten arvellaan johtuvan kohdun kasvamisesta, kannatinsiteiden venymisestä sekä kohdun ja sivuelinten lisääntyneestä verenkierrosta. Mikäli tuntemuksiin liittyy runsasta verenvuotoa tai kipu on poikkeuksellisen voimakasta eikä helpota levolla, on syytä ottaa yhteyttä synnytyssairaalaan.

Normaalit supistukset

Epäsäännölliset, lähes kivuttomat supistukset kuuluvat normaaliin raskauteen. Osalla naisista on supistuksia miltei läpi raskauden, osalla supistukset ilmaantuvat vasta synnytyksen käynnistyessä. Heikot ja epäsäännölliset supistukset ilmenevät usein fyysisen rasituksen yhteydessä ja menevät ohi levolla ja rentouttavalla suihkulla. Myös yhdyntä saattaa aiheuttaa ohimeneviä supistuksia. Päivystykseen tulee hakeutua, mikäli supistukset alle 35 raskausviikolla ovat poikkeuksellisen kipeitä, tiheästi tai säännöllisesti esiintyviä tai niihin liittyy veristä emätinvuotoa.

Synnytystä ennakoivat supistukset

Synnytystä ennakoivia supistuksia voi loppuraskaudessa esiintyä melko runsaastikin. Ne saattavat olla säännöllisiä, mutta seurannassa pysyvät miltei samanlaisina voimakkuudeltaan ja loppuvat 3–5 tunnin kuluessa. Supistusten lopahtaessa voit jäädä kotiin odottelemaan synnytyksen käynnistymistä.

Synnytyssupistukset

Synnytyssupistuksille tyypillistä on säännöllisyys (alle 10 minuutin välein), ja seurannassa ne koko ajan voimistuvat ja tihenevät. Synnytyksen käynnistyessä vereslimainen vuoto kohdunsuulta lisääntyy. Kun mietit synnytyssairaalan lähtöä, luota omiin tuntemuksiisi ja mieti myös seuraavia asioita:

• Etäisyys kodin ja sairaalan välillä
• Ensisynnyttäjä vai uudelleensynnyttäjä
• Aikaisempien synnytysten kulku ja kesto
• Raskaudenkulku
• Synnyttäjän perussairaudet
• Suunniteltu synnytystapa

Supistuskivun lievitys kotona

Kotona supistuskipua voit lievittää kuumalla suihkulla tai viljapussilla, keinutuolissa, rentoutumalla, aktiivisesti liikkumalla yms. Parasetamolia voi käyttää 1 gramman kertaannoksina, enintään kolme annosta vuorokaudessa. Syödä ja juoda voit normaalisti (poikkeuksena potilaat, joille on sovittu keisarileikkaus synnytystavaksi). Yritä kerätä voimia ja levätä tulevaa synnytystä ja vauvanhoitoa varten. 


Päivitetty 17.1.2013 14:20   Julkaistu 10.11.2011 11:01