Julkaistu 7.4.2021

65 vuotta täyttäneiden rokotukset Astra Zenecan rokotteella jatkuvat Pirkanmaalla ja Suomessa

Astra Zenecan rokotteen käyttö jatkuu Suomessa, ja Pirkanmaalla toimitaan valtakunnallisten ohjeiden mukaisesti.

Tämänhetkisten ohjeiden mukaan Astra Zenecan rokotteen voivat saada 65 vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat, sillä tämän ikäisillä ei ole todettu verisuonitukoksia. Uusi THL:n linjaama rajoitus kuitenkin on, että Astra Zenecan rokotetta ei anneta niille 65 vuotta täyttäneille, jotka ovat aikaisemmin sairastaneet aivolaskimotukoksen eli sinustromboosin tai hepariinihoitoon liittyvän trombosytopenian eli verihiutaleniukkuuden (HIT). Molemmat ovat harvinaisia sairauksia.

Aikaisemmin sairastettu aivoinfarkti, aivoverenvuoto tai lukinkalvonalainen vuoto ei ole este Astra Zenecan rokotteen saamiselle. Myöskään aikaisemmin sairastettu keuhkoveritulppa tai syvä laskimotukos esimerkiksi alaraajoissa ei estä Astra Zenecan rokotteen ottamista.

Seuraamme EMAn selvityksen tuloksia

Euroopan lääkevirasto EMA arvioi kuluvalla viikolla yhteyttä erittäin harvinaisten, vakavien verisuonitukosten ja Astra Zenecan koronarokotteen välillä. Tämän jälkeen THL arvioi Astra Zenecan rokotteen käyttöä EMAn arvion ja Suomessa terveydenhuollon rekisterien avulla saatujen tietojen perusteella.

Samassa yhteydessä tehdään myös päätös siitä, miten rokotussarjaa jatketaan ihmisillä, jotka ovat jo saaneet yhden annoksen Astra Zenecan rokotetta.