Julkaistu 26.1.2021

Abiturienteille suositellaan omaehtoista karanteenia ennen kirjoituksia

Pirkanmaan koronatilanteen päivittäinen vaihtelu on suurta mutta tartuntojen määrä on vakiintunut melko korkealle tasolle. Koronan ilmaantuvuus sairaanhoitopiirin alueella on kuluneen kahden viikon ajalta 52 tapausta 100 000 asukasta kohden. Positiivisten tartuntojen osuus Fimlabissa testatuista on 1,5 prosenttia. Näytemäärät ovat selvästi kasvaneet vuodenvaihteen aikaisesta tilanteesta.

Pirkanmaalla on rokotettu noin 13 000 henkilöä koronarokotteella. Rokottaminen ei kunnissa etene aiemmin suunnitellussa aikataulussa ikäihmisiin koska rokotteiden saatavuudessa on viivettä.

Abeille suositellaan omaehtoista karanteenia

Pirkanmaan alueellinen pandemiaohjausryhmä piti tiistain kokouksessaan nykyiset suositukset voimassa 8.2. asti. Rajoituksia ei ole mahdollista toistaiseksi vähentää valtioneuvoston maanantaina julkaisemien suositusten perusteella.

Ohjausryhmä suositteli lisäksi abiturienteille omaehtoista karanteenia 14 päivää ennen ensimmäistä ylioppilaskirjoituspäivää sekä kirjoitusten ajan.

Tämä suositus on nyt tarkoitettu vain abiturienttien omaksi parhaaksi, jotta jokainen pääsee varmasti kirjoittamaan suunnittelemansa aineet eikä tarvitsisi kirjoituspäivän alla jännittää koronatestin tulosta. Aiemmin olemme jo suositelleet, että myös penkkariajelut järjestetään vasta kirjoitusten jälkeen, toteaa pandemiaohjausryhmän puheenjohtaja, johtajaylilääkäri Juhani Sand.

Opiskelijoiden ketjusta yhteensä 21 tapausta

Viime viikolla Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alueella todettiin 125 uutta koronatartuntaa. Tartunnan lähde saatiin selvitettyä 72 prosentissa tapauksista.

Perheiden sisältä saatiin 27 koronatapausta. Ulkomaisten opiskelijoiden ketjuun liittyi viime viikolla 21 tapausta. Suoraan ulkomailta tuli kuusi tapausta. Ravintolasta tai baarista tartunnan sai kahdeksan henkilöä neljästä eri baarista. Työpaikoilta tuli yhdeksän tartuntaa kuudesta eri työpaikasta. Kavereiden tapaamisesta tuli kuusi eri tapausta ja aikuisten harrastuksista kolme. Muut kaksi tartuntaa olivat yksittäisiä tapauksia.

Lähes puolet tartunnoista todettiin viime viikolla 20-29 -vuotiaiden ikäryhmässä. Viime viikon päätyttyä Pirkanmaalla oli karanteenissa 544 henkilöä.