Julkaistu 11.9.2018

Aikuispsykiatrian uudisrakennuksen sijaintipaikka Kaupin kampuksella on valittu

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin hallitus on päättänyt 10.9. kokouksessaan aikuispsykiatrian sijaintipaikasta.

Kaupin kampuksella selviteltiin useita vaihtoehtoja aikuispsykiatrian sijainnille, ja alue Arvo Ylpön kadun ja Kaupin metsän läheisyydessä todettiin yksimielisesti parhaaksi vaihtoehdoksi.

-Uudelle paikalla saadaan rakennettua modernit tilat, joissa yhdistyvät luonnonläheisyys, hyvät liikenneyhteydet sekä yhteys Taysin muihin palveluihin, kertoo rakennuttajapäällikkö Matias Seini.

Nykyiset tilat Nokian Pitkäniemessä eivät vastaa tulevaisuuden hoidon tarpeisiin, eikä korjausrakentaminen näiden tilojen osalta olisi ollut kannattavaa, siksi uudisrakentaminen on välttämätöntä. Tilojen siirtymisestä Tays Keskussairaalan alueelle päätettiin jo aiemmin, mutta nyt ratkaistiin rakennuksen sijainti kampusalueella.

Aikuispsykiatrian rakennus sijaitsee sairaala-alueen koilliskulmassa.

Rakennuksen arkkitehtuurissa on päädytty sakaramalliseen pohjaratkaisuun, jossa nähdään monia etuja.

 -Tällä ratkaisulla hoidon turvallisuutta ja tehokkuutta voidaan lisätä. Se, että rakennus on pikemminkin laaja kuin korkea, mahdollistaa, että useampi osasto saadaan sijoitettua maan tasalle. Tämä puolestaan parantaa mm. rajatun ulkoilun mahdollisuuksia. Uusissa tiloissa lähes kaikki potilashuoneet ovat yhden hengen huoneita. Henkilökunnalle puolestaan tukipalvelut ovat aiempaa paremmin saatavilla ja naapuriapu eri osastoille sujuu paremmin. Rakennus tukee eri osastojen yhteistyötä ja asiakkaan on helpompi asioida myös muissa Taysin yksiköissä, kertoo projektipäällikkö Hannu Hunnakko.

Uusissa aikuispsykiatrian tiloissa tulee olemaan 180 potilashuonetta ja siellä työskentelee lähes 500 työntekijää.

Investointipäätös on tarkoitus tehdä keväällä 2019 ja tavoitteena on päästä aloittamaan toiminta Kaupissa vuoden 2023 alussa.

Kokonaisuutena Kaupin kampuksen liikenne on tarkoitus keskittää Arvo Ylpön kadun varrelle ja rauhoittaa sairaala-alue pääosin kevyelle liikenteelle. Henkilökunnan ja asiakasmäärän kasvaessa myös pysäköintialueita kehitetään, uusi pysäköintihalli on otettu osittain käyttöön jo toukokuussa.


Katso myös: Aikuispsykiatrian tilojen arkkitehdeiksi Aihio Arkkitehdit Oy /CF Møller As. 26.2.2018