Julkaistu 17.8.2018

Alle 16-vuotiaiden päivystyshoito uudistuu Taysissa 3.9.2018

Aiempaa useampi alle 16-vuotias pirkanmaalainen päivystyspotilas hoidetaan virka-ajan ulkopuolella 3.9.2018 lähtien Tays Keskussairaalan Lasten päivystyksessä Acutan sijaan. Muutos koskee erityisesti Tampereen, Oriveden, Nokian, Ylöjärven, Pirkkalan, Hämeenkyrön, Sastamalan, Ruoveden, Virtain ja Ikaalisten lapsipotilaita.

Tays Lasten päivystyksessä hoidetaan tällä hetkellä ympäri vuorokauden kaikkina viikonpäivinä vain lähetteellä saapuvia päivystyspotilaita. Tämän lisäksi 3.9 alkaen Tays Lasten päivystyksessä hoidetaan myös arkisin klo 15-07 sekä viikonloppuisin ja arkipyhinä ne kiireellistä hoitoa tarvitsevat lapsipotilaat, joilla ei ole lähetettä. Vain tapaturmapotilaat, vatsakipuiset ja psykiatrista arviota tarvitsevat lapset ja nuoret hoidetaan edelleen Tays Ensiapu Acutassa.

Lasten päivystykseen hakeudutaan silloin, kun hoito ei voi odottaa seuraavaan arkipäivään tai terveysaseman avautumiseen.

– Tähän asti lasten päivystykseen on tultu vain lähetteellä, mutta nyt hoidamme myös ilman lähetettä tulevia potilaita, jotka tarvitsevat kiireellistä päivystyshoitoa virka-ajan ulkopuolella. Valmistaudumme tällä muutoksella jo uuden Lasten ja nuorten sairaalan käyttöönottoon vuoden 2020 alussa. Lasten päivystyksessä on enemmän lasten hoitamiseen erikoistunutta henkilökuntaa ja pienille lapsille rauhallisempi ympäristö, kertoo lastentautien vastuualuejohtaja Marja-Leena Lähdeaho.

– Tapaturmapotilaat otetaan vastaan tulevaisuudessakin Tays Ensiapu Acutassa, koska siellä on tapaturmien hoitoon paras mahdollinen osaaminen ja laitteet.

Tays Valkeakosken päivystys hoitaa edelleen alueensa lapsipotilaat ympäri vuorokauden. Myös osa Pirkanmaan kunnista, kuten Parkano, Mänttä-Vilppula, Jämsä ja Juupajoki järjestävät virka-ajan ulkopuolisen päivystyksen asukkailleen itse.

Lasten päivystys sairaalan C-osassa

Tays Keskussairaalan Lasten päivystys toimii C-osan 1. kerroksessa. Sisäänkäynti on opastettu sairaalan B-osasta samasta ulko-ovesta kuin synnytysvastaanotto. Myös sairaalan pääaulasta (R) on opasteet C-osaan. Katso tästä Tays Keskussairaalan kartat.

Henkilökunta suosittelee, että päivystykseen soitetaan ennen tuloa vastaanotolle iltaisin, öisin ja viikonloppuisin. Numero 03 311 63345 palvelee arkisin klo 14-07 ja ympäri vuorokauden viikonloppuisin ja arkipyhinä. Tamperelaiset saavat ohjeita hoitoon hakeutumisesta myös Terveyspalvelujen neuvonnasta 03 5657 0023 klo 7-22, josta annetaan tarvittaessa päivystysaika omalle terveysasemalle tai kiirevastaanottoaika Hatanpäälle.

Hätätilanteessa tulee aina soittaa aina 112:een, josta lähetetään tarvittaessa ambulanssi.

Lasten päivystyksen ensimmäisen vaiheen muutos koskee vuodessa noin 4800 lasta. L-rakennuksen valmistuessa uusia lapsipotilaita siirtyy lastentautien hoidettavaksi noin 1300 vuodessa. Siirtyvien potilaiden vuoksi myös henkilökuntaa siirtyy toimialueelta toiselle.  Lastentautien henkilöstöä on lastentaudeilla lisätty, jotta päivystys sujuu isommalla potilasmäärällä arki-iltaisin ja viikonloppuisin.

– Tays Ensiapu Acutassa hoidetaan muutosten jälkeenkin arviolta 3600 lapsipotilasta vuosittain, Lähdeaho muistuttaa.

Vuodesta 2020 lähtien päivystystä tarvitsevat lapset hoidetaan Tays Lasten päivystyksessä uudessa L-rakennuksessa. Silloinkin tapaturmapotilaat hoidetaan edelleen Tays Ensiapu Acutassa.

Hoidon tarve arvioidaan aina erikseen

Tays Keskussairaalan Lasten päivystys on tarkoitettu potilaille, joiden sairauden hoito ei voi odottaa seuraavaan päivään tai viikonlopun yli. Esimerkiksi alle kolmen kuukauden ikäisen lapsen kuume on aina syy hakeutua päivystykseen. Sen sijaan esimerkiksi korvakipuisen lapsen kanssa ei tarvitse lähteä yöllä päivystykseen, vaan lapselle annetaan kipulääkettä ja seuraavana aamuna otetaan yhteyttä omalle terveysasemalle.

Sairaanhoitaja tekee lasten päivystykseen tulevalle potilaille hoidon tarpeen arvioinnin. Hän ohjaa hoitoa tarvitsevan potilaan lääkärin vastaanotolle tai antaa kotihoito-ohjeet ja ohjaa hakeutumaan tarvittaessa terveysasemalle. Ne lapset, jotka tarvitsevat erikoissairaanhoidon tasoista hoitoa, maksavat käynnistään poliklinikkamaksun.

Taysissa toivotaan, että vanhemmat käyvät hyväksymässä alle 10-vuotiaan lapsen Omakannan tiedoissa kohdan, jossa hoitosuhteessa olevan lapsen hoitotiedot voidaan välittää häntä hoitaville terveydenhuollon ammattilaisille.

Asiakastiedote lasten päivystyksestä