Julkaistu 16.9.2022

FinnHEMS: Lääkärihelikopteritoiminta Pirkanmaalla täyttää 10 vuotta – moni heti alussa mukaan tullut työskentelee yhä tukikohdassa

FinnHEMSin Tampereen tukikohta Pirkkalassa on tänä vuonna ollut toiminnassa tasan kymmenen vuotta. 16. syyskuuta 2012 aloittanut lääkärihelikopteriyksikkö on lunastanut paikkansa ensihoidon kehittäjänä ja kiinteänä osana alueen ensihoitoketjua.

FinnHEMSin lääkärihelikopteritukikohta Tampereella on hoitanut vuosittain keskimäärin 3000 hälytystä. Helikopterilla tavoitetaan 30 minuutin sisällä hälytyksestä koko Pirkanmaan alue ja osia Kanta-Hämeestä ja Keski-Suomesta, Satakunnasta, Etelä-Pohjanmaasta, Päijät-Hämeestä

 ja Varsinais-Suomesta. Hälytyksiä tukikohtaan tulee keskimäärin kahdeksan vuorokaudessa. Osa hälytyksistä hoidetaan FinnHEMSin lääkäriautolla.

Lääkärihelikopteriyksiköiden tuoma lisäarvo tulee siitä, että nopean lääkäritasoisen hoidon aloittaminen vaikuttaa toipumiseen ja lyhentää kuntoutumisaikoja.

– Tämä on toki tutkimuksissa todistettu, mutta kuluneen kymmenen vuoden aikana Tampereenkin tukikohta on osoittanut, kuinka tärkeää saada lääkäri potilaan luo jo onnettomuuspaikalle. Vielä toiminnan alkuaikoina oli tyypillistä ajatella, että lääkäritasoinen hoito alkaa aina vasta sairaalassa, tukikohdan vastuulääkäri Piritta Setälä sanoo.

Setälällä itsellään on pitkä kokemus Tampereelta, jossa hän aloitti erikoistumisjaksonsa. Setälä oli tukikohdan ensimmäinen HEMS-toimintaan perehtymään otettu anestesiologiaan ja tehohoitoon erikoistuva lääkäri.

– Ja tänne jäin. Tukikohdan henkilöstön vaihtuvuus on ollut hyvin vähäistä. Moni muukin toiminnan käynnistyessä mukaan tullut työskentelee täällä edelleen, Setälä kertoo.

Suuri rooli ensihoidon kehittämisessä

FinnHEMS tuottaa lääkärihelikopteripalvelua yhdessä yliopistollisten sairaanhoitopiirien kanssa. Tampereen tukikohdan ensihoitopalvelusta vastaa Pirkanmaan sairaanhoitopiiri. Sairaanhoitopiirin ensihoidon ylilääkäri Sanna Hoppu arvioi, että lääkärihelikopteritoiminnassa työskentelee myös ensihoidon kehittäjien kärkijoukko. Lääkärihelikoptereiden mukana kentällä tehtävään ensihoitoon on saatu paljon uusia toimintatapoja.

– Lääkärihelikopteriyksiköillä, osana ensihoitojärjestelmää, on tietenkin iso rooli yksittäisen potilaan hengen pelastajana, mutta järjestelmätasolla toiminnalla on sitäkin isompi merkitys ensihoidon kehittäjänä ja tavoitteiden asettajana. Toiminnan alussa ensihoidossa ei esimerkiksi uskallettu haaveillakaan siitä, että traumaattisen sydänpysähdyksen saanutta potilasta voitaisiin hälytyspaikalla hoitaa sairaalatasoisesti, Hoppu muistuttaa.

Suomalaiset luottavat FinnHEMSiin

FinnHEMS toimii valtakunnallisesti kuudesta tukikohdasta: Tampereelta, Vantaalta, Kuopiosta, Oulusta, Rovaniemeltä ja Turusta. FinnHEMSin seitsemäs tukikohta aloittaa toimintansa Seinäjoella lokakuussa.

Suomalaisilla on luja luotto lääkärihelikopterien tuottamaan ensihoitoon. Taloustutkimuksen FinnHEMSille tekemän Kansalaisten näkemykset lääkärihelikopteritoiminnasta -tutkimuksen mukaan 97 prosenttia vastaajista arvioi lääkärihelikopterit tarpeellisiksi ja niiden jatkon välttämättömäksi. Kyselytutkimus tehtiin kesällä 2022.

Lääkärihelikopterien merkittävyys osana suomalaista ensihoitoa näkyy vastaajienkin mukaan myös siinä, että hoitoonpääsy on kopterien ansiosta nopeampaa ja lääkäritasoinen ensihoito voidaan aloittaa heti.

FinnHEMSin Tampereen tukikohta

  • Vuonna 2021 hälytyksiä 2215 kpl
  • Tukikohdan käytössä on Airbus EC135 -helikopteri ja Volvo XC90 -lääkäriauto
  • Päivystävä kolmihenkinen miehistö koostuu ensihoitolääkäristä, HEMS-lentäjästä ja HCM:stä (HEMS Crew Member).  
  • Vuosittain tukikohdasta vastataan vajaaseen 2000 ensihoitajien konsultaatiopuheluun ja annetaan ohjausta
  • Lääkärihelikopteri operoi koko Pirkanmaan alueella ja osissa Kanta-Hämettä ja Keski-Suomea, Satakuntaa ja Varsinais-Suomea.