Julkaistu 3.1.2017

Influenssa ruuhkautti ensiavun

Taysin Ensiapu Acutassa on viimeisen 2,5 viikon aikana ollut poikkeuksellisen paljon potilaita. Tilanne johtuu influenssaepidemiasta, joten potilailla on paljon hengitystieinfektioita. Merkittävä osa potilaista on iäkkäitä ja saapuu ambulanssilla.

Ensiavussa on lisätty sekä lääkärien että hoitajien määrää, mutta potilaiden odotusajat ovat tästä huolimatta olleet pitkiä. Ensiavun hoitoryhmien tilat ovat täyttyneet jo päivisin, ja ensiavussa on jouduttu sijoittamaan potilaita käytäväpaikoille. Jatkohoitopaikkoja kunnista on ollut vaikea saada. Kuntia on pyydetty lisäämään sekä vanhuspalvelujen että kiireellisten vastaanottojen määrää.

Poikkeuksellisen hankalan tilanteen vuoksi Tays toivoo, että työnantajat hyväksyisivät väliaikaisesti lyhyitä, 3-5 vuorokauden sairauslomia ilman lääkärintodistusta, tai että sairauslomaan riittäisi sairaanhoitajan arvio. Näin päivystysvastaanottoja ei kuormitettaisi pelkillä sairauslomapyynnöillä.

Tays suosittelee, että perusterveet aikuispotilaat, joilla on esimerkiksi pitkittynyt ylähengitystieinfektio tai kuume, hakeutuvat tarvittaessa lääkärin arvioon omaan terveyskeskukseen. Tapaturmat sekä vakavasti sairaat potilaat, jotka eivät voi odottaa terveysaseman avautumiseen asti, hoidetaan edelleen Tays Ensiapu Acutassa. Tampereen terveysasemilla hoidetaan joulun ja loppiaisen välisinä arkipäivinä ainoastaan akuutteja potilaita, kuten aiempinakin vuosina. Välipäivinä on ollut auki olevilla asemilla myös vapaita käyttämättömiä aikoja.

Niiltä potilailta, jotka hakeutuvat Tays Ensiapu Acutaan, toivotaan kärsivällisyyttä ajoittain pitkien odotus- ja hoitoaikojen vuoksi.

Taysin infektiolääkärit suosittelevat edelleen influenssarokotteen ottamista.