Julkaistu 10.3.2016

Influenssatilanne Taysissa viikolla 9

Kuluvan influenssakauden epidemia on ollut koko maassa keskimääräistä voimakkaampi. Nyt kuitenkin influenssalöydösten ja influenssan kaltaista tautia sairastavien määrä on koko maassa selvässä laskussa. Tilanne on samanlainen myös Pirkanmaalla, missä positiivisten influenssanäytteiden määrä on laskenut jo viikosta kuusi lähtien. Myös vuodeosastoilla ja Acutassa tilanne on influenssan osalta selvästi hiljentynyt.

Valtavirus tähän mennessä on ollut A(H1N1)pdm09, eli ns. sikainfluenssaviruksen jälkeläiskanta. Suomessa on tavattu myös A(H3N2)-kantoja ja lisäksi influenssa B-löydöksiä, joista jälkimmäisten määrä on viime viikkoina ollut lisääntymässä. Vaikka A(H1N1)pdm09-epidemia näyttää nyt tältä vuodelta laantuvan, influenssakausi ei vielä ole ohi.

Rokotteen ottaminen ei ole myöhäistä

Influenssarokote kannattaa vieläkin ottaa. Suojaavan immuunivasteen kehittyminen vie pari viikkoa, mutta influenssa on seuranamme vielä pitkälle kevääseen. Influenssa-aktivisuus noussee vielä uudelleen, kun myös B influenssavirus alkaa kiertää väestössä. Sosiaali- ja terveydenhuollon henkilökunnan rokotukset ovat tärkeitä myös potilaille, joista useat ovat riskissä sairastua vakavaan influenssaan.

Koska tilanne on nyt rauhoittumassa, tämä on tällä erää viimeinen influenssatilanteen viikkokatsaus. Vastedes tiedotteita julkaistaan vain tarvittaessa.

Influenssatilanne viikolla 9