Julkaistu 9.9.2020

Isotooppilääketiede ja verisairauksien keskus uuteen F-rakennukseen

Uusi F-rakennus avataan syyskuussa


Taysin uuteen F-rakennukseen sijoittuvat kliininen isotooppilääketiede ja verisairauksien keskus. Isotooppilääketiede aloittaa uusissa tiloissa 15.9., verisairauksien vuodeosasto muuttaa 29.9. ja poliklinikat aukeavat 1.10.2020. 

Verisairauksien keskuksen poliklinikka ja hoitopoliklinikka ovat suljettuna muuton vuoksi 29.-30.9.2020. Vuodeosasto muuttaa 29.9. aamupäivän aikana 2. kerrokseen ja poliklinikat aukeavat 3. kerroksessa 1.10.2020. Isotooppilaboratorio toimii muuton aikana lähes normaalisti. Uudet tilat F-rakennuksen 1. kerroksessa avataan 15.9.

Verisairauksien hoito sekä isotooppitutkimukset tehdään jatkossa uudessa F-rakennuksessa. Aiemmin toiminnot ovat olleet hajautettuna eri puolille sairaalaa. Uudet tilat sijoittuvat Kaupin kampukselle, ja rakennukseen kuljetaan Taysin pääsisäänkäynnin kautta. Uusien tilojen myötä myös palveluja ja laitteistoa on uudistettu.

-Isotooppitutkimuksiin saadaan uusi PET-TT-laite, joka yhdistää radioaktiivisella merkkiaineella tehdyn kuvauksen ja tietokonetomografian yhteen ja samaan laitteeseen. Sitä käytetään pääasiassa syöpäpotilaiden kuvantamiseen, ja sen avulla syöpämuutokset voidaan havaita entistä varhaisemmassa vaiheessa, kertoo sairaalafyysikko Pasi Korkola.

Yli puolet kaikista isotooppitutkimuksista tehdään syöpäpotilaille. Sydämen, munuaisten ja keuhkojen sairauksia tutkitaan myös päivittäin. Vuosittain isotooppitutkimuksia tehdään noin 5500.

Verisairauksien hoidossa vuodeosastohoitoa tarvitaan nykyään vähemmän, ja potilaat voivat entistä enemmän käydä kotoa käsin poliklinikalla hoidoissa. Uudessa rakennuksessa on 10-paikkainen hoitopoliklinikka polikliinisesti annettavia hoitoja varten. Hoitoa tukevat erilaiset digitaaliset palvelut, kuten syövänhoidon verkkopoliklinikka.

-Polikliinisesti hoidettavien potilaiden määrä on lisääntynyt. Väestön vanhentuessa pahanlaatuisten verisairauksien esiintyminen lisääntyy, ja hoitojen kehittymisen myötä potilaat myös elävät pidempään. Syöpä on osin muuttunut tappavasta taudista krooniseksi sairaudeksi, kertoo osastonylilääkäri Marjatta Sinisalo.

Verisairauksien keskuksen vuodeosastolla on 16 ilmaeristettyä yhden hengen huonetta ja kaksi huonetta, joissa tarvittaessa myös läheinen voi yöpyä.

Uusissa tiloissa on aiempaa suurempi kantasolukeräyshuone, jossa tehdään mm. omien solujen keräykset kantasolujensiirtoja varten ja siellä voidaan tehdä myös veren- ja plasmanvaihtoja. Tulevaisuudessa siellä voidaan kerätä soluja myös muita soluterapioita varten, kertoo Sinisalo.

F-rakennus

• Kokonaispinta-ala: 9 154 bruttoneliötä, potilaiden hoito 3 kerroksessa
• Kustannukset: 32 miljoonaa euroa
• Toiminnot: isotooppilääketiede (1.krs) ja verisairauksien keskus (2. ja 3. kerros) 
• Sisäänkäynti pääsisäänkäynnin kautta, Elämänaukio 2