Julkaistu 21.9.2017

Kaijan rintasyöpä hoidettiin Hatanpään ja Taysin yhteistyönä

Maisemat valtatie 3:n varrella kotoa Parkanosta Tampereelle ovat piirtyneet tarkasti Kaija Niskasen, 52, mieleen. Katselihan hän niitä enimmillään viisi kertaa viikossa kuluneen vuoden aikana.

Kaijan oudot oireet ilmestyivät heinäkuussa 2016.

– Rinnan alle tuli kuoppa. Rintaan särki paljon, ja suihkussa se ei kestänyt vettäkään. Kävin terveyskeskuslääkärillä, joka lähetti minut Tampereelle lääkärikeskukseen mammografiaan, Niskanen kertoo.

Kuvaus paljasti kasvaimen, josta ulospäin ei näkynyt rintasyövälle tyypillistä kyhmyä. Samalla reissulla otetuista paksuneulanäytteistä kävi ilmi syövän pahanlaatuisuus. Nainen otti tiedot rauhallisesti vastaan, koska oli itse varautunut diagnoosiin ja pitänyt sitä jopa 99-prosenttisen varmana.

Lääkäri laittoi lähetteen Taysiin, jossa syöpäkasvain todettiin niin isoksi, yli viisisenttiseksi, että sitä piti ennen leikkausta pienentää solunsalpaajahoidolla. Lokakuussa hoito jouduttiin lopettamaan, sillä Niskanen sai paksusuolentulehduksen ja joutui syöpätautien vuodeosastolle 25 päiväksi.

Solunsalpaajat ehtivät kuitenkin kutistaa kasvainta riittävästi leikkausta varten.

Leikkaus Hatanpäällä

Aivan joulun alla Niskanen matkasi jälleen Tampereelle, tällä kertaa Hatanpään sairaalaan, jonne keskitettiin pirkanmaalaisten rintasyöpäleikkaukset viime vuoden syyskuussa. Työnjaon mukaan Hatanpää vastaa leikkauksista ja Tays Keskussairaala toteuttaa liitännäishoidot syövänhoidon yksiköissään. Potilaiden leikkaushoitosuunnitelmat tehdään  moniammatillisena yhteistyönä.

Hatanpään sairaala on nykyisin Suomen toiseksi suurin rintasyöpäkirurgian yksikkö, jossa tehdään vuosittain arviolta noin 600 rintasyöpäleikkausta.

– Sairaalan sijainnilla ei ollut minulle merkitystä, kun Tays vastasi kokonaisuudesta. Minulta leikattiin toinen rinta kokonaan pois, sillä se oli täynnä syöpäpesäkkeitä. Myös imusolmukkeita poistettiin kainalosta, Niskanen sanoo tyynesti.

Leikkaus meni hyvin, ja yhden Hatanpään vuodeosastolla vietetyn yön jälkeen sai lähteä kotiin. Joulunpyhät menivät toipuessa.

Kyseessä harvinaisempi alatyyppi

Kevättalvella vuorossa olivat sädehoidot, joilla pienennettiin rintasyövän uudistumisriskiä.

– Kävin Taysissa sädehoidossa 25 kertaa, viisi kertaa viikossa viiden viikon ajan. Kela-taksi toi Tampereelle ja vei kotiin, Niskanen kertoo.

Niskanen kuuluu siihen noin 10–15 prosenttiin rintasyöpäpotilaista, joka sairastaa aggressiivisempaa ja leviämistaipuvaisempaa HER2-positiivista alatyyppiä. Hän sai siihen biologista täsmälääkehoitoa pistoksina kolmen viikon välein yhteensä 14 kertaa. Sairauden aktiivisin hoito on nyt takana, mutta hormonaalinen lääkitys ja seuranta Taysissa jatkuvat vielä vuosia. Ennuste on hyvä, sillä nykyhoidoilla lähes 90 prosenttia rintasyöpäpotilaista on elossa viiden vuoden kuluttua sairauden toteamisesta. Heistä valtaosa parantuu kokonaan.

– Vaikka tässä on menty vaikeamman kautta ja on ollut kaikennäköistä ylimääräistä, kaikesta on selvitty. Huumorilla on menty eikä turhia murehdittu. Nyt on ihan hyvä mieliala, Niskanen toteaa.

Juttu on ilmestynyt sairaanhoitopiirin Elämän tähdet -henkilöstölehdessä 3/2017.
Lue lisää aiheesta Hatanpään ja Taysin yhdistäminen

Teksti: Marjaana Lehtinen
Kuva: Matti Hautalahti