Julkaistu 31.3.2022

Ketkä saavat neljännen rokotusannoksen ja milloin on koronarokotuksen aika, jos on sairastanut koronan?

Neljännet koronarokoteannokset 80 vuotta täyttäneille ja iäkkäiden hoivakodeissa asuville sekä syvästi immuunipuutteisille

THL suosittelee neljänsiä rokoteannoksia kaikille 80 vuotta täyttäneille sekä iäkkäiden hoivakodeissa asuville. Jo aiemmin THL on suositellut neljänsiä annoksia voimakkaasti immuunipuutteisille 12 vuotta täyttäneille, kun kolmannesta annoksesta on kulunut 3–4 kuukautta.

Iäkkäiden hoivakodeissa neljänsiä annoksia suositellaan kaikille ilman varsinaista alaikärajaa. Kuten aiempienkin annosten kohdalla, päätös terveydentilaltaan hauraan ihmisen rokottamisesta tehdään aina tapauskohtaisesti harkiten yhteistyössä hoitavan lääkärin, rokotettavan ja hänen omaistensa kanssa.

80 vuotta täyttäneille ja iäkkäiden hoivakodeissa asuville neljäs annos voidaan antaa, kun kolme kuukautta kolmannesta annoksesta on kulunut. Neljännet annokset suositellaan antamaan ripeästi, sillä niillä pyritään tehostamaan iäkkäiden suojaa juuri nyt epidemian ollessa voimakkaimmillaan.

Neljänsillä annoksilla pyritään tehostamaan edellä mainittujen henkilöiden suojaa vakavaa, sairaalahoitoista tautia vastaan sekä vähentämään koronasta johtuvia kuolemia.

Sairastettu tauti vastaa yhtä rokoteannosta

Sairastettu koronavirustauti muodostaa immuunivasteen samalla tavoin kuin rokoteannos. Tutkimusten perusteella taudin sairastanut saa yhdestä rokoteannoksesta vähintään yhtä hyvän vasteen kuin tautia sairastamattomat saavat kahdesta annoksesta. 

Jos rokotettu henkilö sairastuu koronavirustautiin, vahvistaa sairastettu tauti rokottamalla aikaansaatua suojaa samalla tavoin kuin taudin sairastamattomilla seuraava rokoteannos. On kuitenkin huomattava, että rokoteannoksen ja koronavirustartunnan välin on oltava riittävän pitkä, vähintään 6 viikkoa, jotta tartunnan voidaan katsoa vastaavan yhtä rokoteannosta. Pidemmällä aikavälillä saavutetaan parempi immuunivaste. Jos rokotettu henkilö saa koronan alle 6 viikkoa rokotuksen antamisesta, tartunnan ei katsota vastaavan yhtä rokotusannosta

Milloin on koronarokotuksen aika, jos on sairastanut koronan?

Kotona tapahtuvan testauksen yleistyttyä korona todetaan nyt entistä useammin kotona. Kotitestillä todetun koronvirusinfektion päivämäärä kannattaa laittaa ylös kalenteriin, koska sairastettu koronainfektio vaikuttaa seuraavan rokotuksen aikatauluun. Sairastetun koronan jälkeen rokotusta ei ole tarvetta ottaa heti. Rokotusajankohta vaihtelee ja on tarkistettavissa THL:n sivuilta avautuvasta taulukosta.

Jos henkilö on saanut kolme rokotusta ja sairastanut koronan, neljättä rokotusta ei toistaiseksi tarjota millekään väestöryhmälle.

Jos henkilö ei ole käynyt PCR-testissä, vaan on tehnyt kotitestin, voi kuitenkin tarvita rokotuksen esimerkiksi EU-rokotustodistuksen vuoksi. Kotitestistä ei tule merkintää EU-rokotustodistukseen. Pääsääntöisesti EU:n rokotustodistus on tällä hetkellä voimassa 9 kuukautta toisen annoksen jälkeen. Kaikki maat eivät vaadi yhdeksän kuukauden jälkeenkään kolmatta annosta alle 18-vuotiailta. Maakohtaiset ohjeet voi tarkastaa kohdemaan verkkosivuilta.

Lisätietoa koronapassista: