Julkaistu 30.5.2017

Kiirevastaanotoilla ja terveysasemien akuuttiajoilla voidaan vähentää Acutan kuormitusta

Tampereen kaupunki ja monet kunnat ovat lisänneet arkiaamuisin jaettavia akuuttiaikoja ja tarjoavat nyt kiirevastaanottoja myös päivystysaikana lievemmissä terveyskeskustasoisissa sairaustapauksissa. Tampereen yliopistollisen sairaalan Ensiapu Acutassa asioi osin näitä samoja potilaita. Suositeltavaa olisikin ensin tarkistaa saisiko akuuttiin vaivaan avun omalla terveysasemalla tai keskitetyillä kiirevastaanotoilla.

Acutaan on tarkoitus tulla sellaisessa tilanteessa, jossa ei voi enää odottaa ilman, että terveys vaarantuu. Monisairaat ja iäkkäät tarvitsevat usein pikaisemmin hoidontarpeen arviota ja myös sairaalahoitoa yleistilan laskiessa, etenkin jos hoitavaa lääkäriä ei ole käytettävissä. Acutan ensiarviossa voidaan ohjata hyväkuntoisia ja vähemmän kiireellisiä potilaita oman kunnan palveluihin 1-3 päivän kiireellisyydellä, jos se tuntuu tarkoituksenmukaiselta ja oletettu odotusaika näyttää pitkältä. Näin turvataan myös kiireellisempien potilaiden hoito.

Ruuhkahuippu arki-iltapäivisin

Tilastojen mukaan Acutassa on eniten kävijöitä arkisin kello 10–18 – siis aikana, jolloin kuntien omat terveysasemat ovat pääosin avoinna.  Samaan aikaan esimerkiksi Tampereen kaupungin terveysasemien akuuttivastaanottoihin varattuja lääkäriaikoja voi jäädä käyttämättä.

– Suuri osa meille arkisin päiväsaikaan saapuvista potilaista voisi saada terveysasemien akuuttiajoilla, päivystyksen vastuualuejohtaja, ylilääkäri Tuuli Löfgren sanoo. Tämä toki edellyttää potilaalle sujuvaa yhteyden saamista hoidontarpeen arviota ja ajanvarausta varten.

Ylähengitystietulehdukset, ihottumat, pitkäaikaiset tuki- ja liikuntaelinvaivat, nyrjähdykset, selkäkivut tai lasten korvatulehdukset ovat pääsääntöisesti terveysasemilla hoidettavia vaivoja. Sairausloma-asiat ja reseptien uusinnat ajoissa ennen lomakautta on suositeltavaa hoitaa työterveyden tai oman terveyskeskuksen kautta. Myös kesäsulkujen aikana kannattaa hyödyntää oman kunnan keskitetyt palvelut ja kiirevastaanotot.

Katso myös

Olenko päivystyspotilas?

Tays Ensiapu Acutan verkkosivut