Julkaistu 3.12.2021

Kolmannet koronarokotukset edistyvät Pirkanmaalla

Kolmannet koronarokotukset ovat olleet käynnissä noin kuukauden ajan Pirkanmaalla. Näitä rokotuksia on THL:n suosituksesta tähän mennessä tarjottu kaikille 60 vuotta täyttäneille, voimakkaasti immuunipuutteisille, riskiryhmiin 1 ja 2 kuuluville sekä laitoksissa ja hoivakodeissa asuville. Kolmansia rokotuksia on annettu myös heille, joilla ensimmäisen ja toisen rokoteannoksen väli on ollut alle kuusi viikkoa sekä kaikille sote-työntekijöille, joilla toisesta koronarokotuksesta on kulunut vähintään kuusi kuukautta.

Nyt THL suosittelee, että kolmansia koronarokoteannoksia ryhdytään tarjoamaan myös kaikille 18 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille 5–6 kuukautta toisen rokoteannoksen jälkeen. Ryhmille, joille THL on jo aiemmin suositellut kolmansia rokoteannoksia, suositellaan tehosteannoksia niin ikään 5–6 kuukautta toisen annoksen jälkeen. Koska kuntien rokoteajanvaraukset ruuhkautuvat kolmansien rokotusten takia, jo aiemmin annettu kolmas rokotusaika olisi pidettävä voimassa.

Voimakkaasti immuunipuutteisille kolmatta annosta suositellaan aiempaan tapaan 2 kuukautta toisen annoksen jälkeen.

Suositus kolmansista annoksista koskee myös alle 30-vuotiaita miehiä, joille kolmantena rokoteannoksena annetaan ainoastaan Biontech-Pfizerin Comirnaty-rokotetta.

Rokotusjärjestyksessä edetään vanhimmista nuorimpaan, sillä ikä on merkittävin vakavalle koronataudille altistava tekijä.

Pirkanmaan kunnat aloittavat kolmansien annosten tarjoamisen kaikille 18 vuotta täyttäneille oman rokotusaikataulunsa mukaisesti ja ilmoittavat siitä omilla tiedotuskanavillaan.

Uusien ikäryhmien rokottaminen ei saa hidastaa ensimmäisten ja toisten annosten antamista tai jo aiemmin nimettyjen ryhmien kolmansia rokoteannoksia.

THL:n uutinen: THL suosittelee, että kolmansia koronarokoteannoksia aletaan tarjota kaikille 18 vuotta täyttäneille 5–6 kuukautta toisesta annoksesta

Ensimmäisiä ja toisia rokoteannoksia kannattaa yhä ottaa 

Kolmansien annosten antaminen ei estä tällä hetkellä vielä rokottamattomia saamasta tarvitsemiaan ensimmäisiä ja toisia annoksia. Jos koronarokotusta ei ole vielä hakenut, se kannattaa yhä tehdä. Rokotus on paras suoja vakavaa koronatautia vastaan. 

Auta iäkästä saamaan kolmas rokote

Ikääntyvät ovat suurimmassa riskissä saada vaikea tauti, ja heillä rokoteteho heikkenee nuorempia nopeammin. Siksi heidän rokottamisensa kolmanteen kertaan on ensimmäisten ja toisten rokotusten ohella koko rokotestrategian tärkein kulmakivi.

Rokoteviestinnän seuraaminen, rokoteajan varaaminen ja rokotukseen hakeutuminen voi olla haastavaa erityisesti iäkkäille. Auta tuttavapiiriisi kuuluvaa iäkästä tai sairasta, joka ei ole kuullut tarpeestaan kolmanteen rokotukseen tai joka tarvitsee apua rokotukseen hakeutumiseen.

THL suosittelee 5–11-vuotiaille riskiryhmäläisille koronarokotuksia

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee, että riskiryhmiin kuuluvia 5–11-vuotiaita lapsia ryhdytään rokottamaan koronavirusta vastaan, kun lapsille tarkoitettuja rokotevalmisteita saadaan maahan. Lisäksi THL ehdottaa rokotuksia lapsille, joiden lähipiirissä on vakavasti immuunipuutteisia henkilöitä. Muiden kuin riskiryhmiin kuuluvien lasten rokottaminen ei kuitenkaan voi alkaa ennen kuin valtioneuvoston asetusta vapaaehtoisista Covid-19-rokotuksista on muutettu.

THL laatii vielä erilliset ohjeet sekä lasten riskiryhmistä että vakavasti immuunipuutteisista. Riskiryhmiin kuuluvien lasten rokotukset voitaisiin aloittaa, kun Suomeen saadaan lapsille tarkoitettuja koronarokotevalmisteita. Tämänhetkisen arvion mukaan rokotteita voidaan saada maahan joulukuun puolivälissä. 5–11-vuotiaille annettava koronarokote on BioNTech-Pfizerin Comirnaty, josta lapsille käytetään omaa, nimenomaan tälle ikäryhmälle tarkoitettua valmistetta.

THL ei vielä ehdota rokotuksia muille 5–11-vuotiaille. Kaikille 5–11-vuotiaille mahdollisuus koronarokotuksiin tarjottaisiin siinä vaiheessa, kun on saatu lisätietoja rokotusten turvallisuudesta ikäryhmässä ja erityisesti harvinaisten haittavaikutusten osalta. 

THL tarkastelee lisääntyvää tutkimustietoa joulukuun aikana ja varautuu osaltaan rokotusten aloittamiseen vuodenvaihteen jälkeen siinä tapauksessa, että näyttöä turvallisuudesta on kertynyt riittävästi. 

Kaikki lasten rokotukset ovat vapaaehtoisia koronarokotteet mukaan lukien. Muista maista kertyneen tiedon perusteella yleisimmät haittavaikutukset lapsilla ovat olleet samankaltaisia kuin yli 12-vuotiailla rokotetuilla. Suurin osa haittavaikutuksista on lieviä ja ohimeneviä, esimerkiksi punoitusta ja turvotusta rokotuskohdassa, kuumetta ja päänsärkyä sekä väsymystä, lihassärkyjä ja vilunväristyksiä. 

Euroopan lääkevirasto (EMA) suositteli 25.11.2021 Comirnaty-rokotteen käytön laajentamista 5–11-vuotiaisiin. Euroopan komissio myönsi lapsille tarkoitetulle Comirnaty-valmisteelle myyntiluvan 25.11.2021. 5–11-vuotiaille annettava rokoteannos on pienempi kuin yli 12-vuotiaille annettava. Suomessa mRNA-rokotteiden ensimmäisen ja toisen annoksen väli on 6–12 viikkoa, ja lapsille rokote annetaan samalla annosvälillä kuin aikuisille. 

Kunnat suunnittelevat ja toteuttavat koronavirusrokotukset, ja jokainen kunta arvioi, miten riskiryhmiin kuuluvien lasten rokotukset kunnassa järjestetään. Lasten rokotukset eivät saa viivästyttää aikuisten ja ikääntyvien rokotuksia. Kunnat ilmoittavat omilla tiedotuskanavillaan, kun rokotteita on saatu ja rokotukset voidaan aloittaa.

THL:n uutinen: THL suosittelee 5–11-vuotiaille riskiryhmäläisille koronarokotuksia – koko ikäryhmän rokottamisessa odotettava lisätietoja turvallisuudesta