Julkaistu 29.11.2020

Koronanyrkki tiukentaa Pirkanmaan suosituksia - tavoitteena ehkäistä leviämisvaihe

Valtakunnallinen koronatilanne on heikentynyt ja Pirkanmaan tilanne mennyt viikon kuluessa huonompaan suuntaan. Samalla kun tartuntamäärät ovat kasvaneet, yli 50-vuotiaiden osuus sairastuneista on kasvanut edellisviikosta (18%:sta 29%:iin). Pirkanmaallakin on olemassa realistinen uhka terveydenhuollon ylikuormittumisesta.

Lauantaina 14 vuorokauden ilmaantuvuus nousi Pirkanmaalla 59:ään tapaukseen 100 000 asukasta kohden. Edeltäneen seitsemän vuorokauden aikana on todettu 199 uutta tartuntaa. Positiivisten näytteiden osuus testatuista seitsemän vuorokauden aikajaksolla on noussut kahteen prosenttiin. Koko syksyn tämä luku on pysynyt alle yhden prosentin, mitä pidetään tavoitteena ja perusvaiheen prosenttiosuutena. Kiihtymisvaiheessa se on 1-2%. Kuluvalla viikolla oli lauantaihin mennessä todettu 152 tartuntaa, ja näistä 93:n (61%) tartuntalähde oli tiedossa.

Pirkanmaa on lähellä siirtymistä leviämisvaiheeseen, joten Pirkanmaan alueellinen pandemiaohjausryhmä on linjannut uusia suosituksia kunnille, yhteisöille, yrityksille ja kansalaisille:

 • Julkisissa sisätiloissa sekä museoissa ja teattereissa yleisömäärä suositellaan rajattavaksi 2.-21.12. korkeintaan kymmeneen henkilöön. Kaikissa yleisötilaisuuksissa suositellaan noudatettavan korkeintaan 10 hengen rajaa. Aluehallintovirastolle ehdotetaan yli 10 henkilön yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten kieltämistä. Tarvittaessa myös yksittäinen kunta voi tehdä näitä koskevan velvoittavan päätöksen oman kuntansa osalta.
 • Julkiset ja yksityiset sisäliikuntatilat suositellaan suljettaviksi 2.-21.12.
 • Aikuisten joukkueurheilun ja kontakti- ja kamppailulajien suositusta tauottamisesta jatketaan 21.12. asti
 • Uimahallit, kylpylät ja yleiset saunat suositellaan suljettaviksi 2.-21.12.
 • Nuorisotilat suositellaan suljettaviksi 2.-21.12.
 • Kirjastojen suositellaan 2.-21.12. tarjoavan rajattua palvelua vain lainaustoimintaa varten.
 • Huvi- ja sisäleikkipuistot suositellaan suljettaviksi 2.-21.12.
 • Yksityistilaisuuksissa jatketaan 10 henkilön henkilösuositusta 21.12 asti
 • Kauppakeskuksissa suositellaan suljettaviksi oleskelutilat 21.12. asti
 • Työväen- ja kansalaisopistojen ja taiteen perusopetuksen kausi suositellaan päätettäväksi tai siirrettäväksi etäopetukseksi 2.-21.12.
 • Tarpeetonta matkustamista suositellaan vältettäväksi erityisesti leviämisvaiheen maakuntiin (tällä hetkellä esim. Uusimaa)

Toisen asteen opetus jatkuu Pirkanmaalla lähiopetuksena. Siellä sekä oppilaat että henkilökunta noudattavat aiemman suosituksen mukaisesti kaikkia tartuntojen torjumiseksi annettuja ohjeita ja käyttävät kasvomaskeja.

Aiemmin annetut suositukset kasvomaskien käytöstä ja etätyöstä sekä sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköiden vierailuja koskevat rajoitukset pysyvät voimassa. Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut tarjotaan asiakkaille edelleen ensisijaisesti lähipalveluina.