Julkaistu 18.5.2020

Koronaviruspandemian ensimmäisistä viikoista 130 miljoonan euron tulospoikkeamat yliopistosairaanhoitopiireille

Koronakriisi ja siihen varautuminen, valmiuslain käyttöönoton ja poikkeusolojen mukanaan tuomat lisävelvoitteet ja -vastuut sekä yleiset rajoitukset yhteiskunnassa ovat aiheuttaneet kaikkien viiden yliopistosairaanhoitopiirin tuottojen merkittävän pienenemisen samalla kun kulut ovat nousseet.

Viiden yliopistollisen sairaanhoitopiirin tämän vuoden ensimmäisen vuosikolmanneksen tuotot jäävät noin 120 miljoonaa euroa suunnitellusta, vaikka tammi-helmikuussa ei ollut koronapandemian vaikutuksia. Koronaviruspandemian aiheuttamat poikkeusolot ja niiden edellyttämä varautuminen ovat aiheuttaneet ensimmäisten pandemiaviikkojen aikana yhteensä 20 miljoonan euron tulonmenetykset viikossa yliopistosairaanhoitopiireissä.

Yliopistollisten sairaanhoitopiirien tammi-huhtikuun tuottojen vaje on koronapandemiaan valmiuden ylläpitämisen vuoksi jo lähes 7 % verrattuna tämän vuoden talousarvioihin. Yliopistosairaanhoitopiirien tammi-huhtikuun tulos poikkeaa 130 miljoonaa euroa vuoden 2020 talousarviosta.

Yliopistosairaanhoitopiirien taloudellista tilannetta on pidettävä erittäin vakavana. Taloudelliset menetykset ovat seurausta siitä, että hoitoja on jouduttu perumaan koronapotilaiden hoitoon varautumiseksi. Lisäksi, potilaat ovat itse peruuttaneet heille suunniteltuja tutkimus- ja hoitokäyntejä todennäköisesti korona-pandemiaan liittyvien pelkojen vuoksi. Potilaiden tekemiin peruutuksiin ei ole kyetty varautumaan ja reagoimaan aktiivista ponnisteluista, kuten toistuvasta tiedottamisesta ja potilaiden henkilökohtaisesta kontaktoinnista, huolimatta. 

Poikkeusolot jatkuvat edelleen ja jokainen viikko kasvattaa sairaanhoitopiirien tulonmenetyksiä ja talousahdinkoa. Jo tähän mennessä syntynyt negatiivinen tulosvaikutus yliopistosairaanhoitopiirien taloudessa on niin suuri, ettei sitä pystytä kuromaan rajuillakaan karsintatoimilla voimassa olevan lainsäädännön noudattamisen vaarantumatta.

Yliopistosairaanhoitopiirit tarvitsevat ehdottomasti poikkeusolojen kustannusten kattamiseksi suoraa taloudellista tukea valtiolta.

Yliopistolliset sairaanhoitopiirit

Helsingin-Uudenmaan sairaanhoitopiiri
Toimitusjohtaja Juha Tuominen

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri
Johtaja Tarmo Martikainen

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri
Johtaja Ilkka Luoma

Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri
Johtaja Risto Miettunen

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri
Johtaja Matti Bergendahl