Julkaistu 18.5.2021

Koronavirusrokotteen suurentamat imusolmukkeet voivat näkyä kuvantamistutkimuksissa

Koronavirusrokotteeseen voi liittyä normaalin rokotevaikutuksen vuoksi imusolmuketurvotusta kainalossa tai kaulalla. Suurentumat voivat näkyä erilaisten kuvantamistutkimuksien tuloksissa, joten kuvantamistilanteessa on tärkeää kertoa saadusta rokotteesta ja siitä, kummalle puolelle rokote on annettu.

Suurentuneet imusolmukkeet voivat näkyä 2-3 viikon ajan rokotuksen jälkeen esimerkiksi rintasyöpäseulonnassa, vartalon tietokonetomografiassa tai muussa kainalon ja kaulan alueen kuvantamistutkimuksessa. Erityisesti PET-kuvauksessa eli positroniemissiotomografiassa rokotteen aiheuttamat imusolmukesuurentumat voivat aiheuttaa tulkintavaikeuksia. Siksi PET-kuvaukseen lähetteen saaneiden kannattaa tiedustella hoitavasta yksiköstä, miten kuvaus kannattaa ajoittaa, jos rokotus on hiljattain saatu.

– Taysissa on jo tullut useita käytännön tilanteita, joissa on todettu koronarokotuksen jälkeen imusolmukesuurentumia rintakuvantamistutkimusten ja levinnyttä rintasyöpää sairastavien seurantakuvauksissa, sanoo syövänhoidon vastuualuejohtaja Maarit Bärlund.

Tieto rokotuksesta välitetään radiologille, joka pystyy näin ottamaan rokotevaikutuksen huomioon kuvien tulkinnassa ja virhetulkintojen todennäköisyys pienenee.

Hiljattain julkaistun tutkimuksen mukaan reilulla kolmasosalla rokotetuista ilmeni suurentumia ensimmäisen koronarokotuksen jälkeen ja hieman yli puolella rokotetuista toisen koronarokotuksen jälkeen. Ensimmäisen koronarokotuksen jälkeen imusolmukesuurentumia ilmenee useimmiten on 6-12 päivää rokotuksen jälkeen. Toisen rokotuksen jälkeen suurentumia voi ilmetä heti ja esiintyvyys vähenee vähitellen kolmen viikon kuluessa.

Suurentuneet imusolmukkeet eivät vaadi hoitoa, mutta niitä pitää seurata. Lääkärin arvio on tarpeen, jos imusolmuke ei pienene.