Julkaistu 13.2.2019

Kun influenssa iskee

Pirkanmaan influenssaepidemia on käynnissä, mutta tilanne on toistaiseksi varsin rauhallinen. Lähiviikkoina tautitapausten määrä kuitenkin lisääntynee. Kokosimme yleisiä kysymyksiä ja vastauksia taudista.

Mistä tiedän, että tauti on influenssa? Mitkä ovat tyypilliset oireet?

Influenssalle tyypillistä on nopeasti ja äkillisesti nouseva korkea kuume, lihaskivut, päänsärky ja yleinen huonovointisuus. Influenssa on ylähengitystietulehdus, ja siihen liittyy tavallisesti myös yskää ja  kurkkukipua, joskus myös ja nuhaa. Taudin oireet ovat tavallista nuhakuumetta voimakkaammat. Pelkkä nenän vuotaminen ja yskä viittaavat lievempään virustautiin, kuten rhinovirustulehdukseen.

Influenssakaudella on liikkeellä muitakin viruksia, kuten RS- ja metapneumovirusta, jotka voivat myös aiheuttaa tavallisia nuhakuumeita vakavampia tauteja. Oireiden perusteella ei ole aina selvää, mikä virus taudin aiheuttaa. Tarvittaessa influenssadiagnoosi voidaan varmistaa laboratoriotestein.

Usein taudinaiheuttajan selvittäminen ei ole tarpeen, sillä suurin osa virustaudeista paranee oireenmukaisella hoidolla.

Miten influenssaa voi hoitaa ja helpottaa kotona?

Influenssaa hoidetaan oireenmukaisesti: lepäämällä ja nauttimalla runsaasti nesteitä. Kuumetta ja särkyjä voi helpottaa ohjeen mukaan otetulla tulehduskipulääkkeellä tai parasetamolilla.

Influenssa voi olla terveellekin aikuiselle kova tauti, ja se vaatii usein melko pitkän lepojakson. Terve aikuinen toipuu taudista yleensä 1─2 viikon vuodelevolla.

Milloin pitää lähteä päivystykseen tai kiirevastaanotolle?

Esimerkiksi vaikeat oireet, kuten korkeana pysyvä kuume, hengenahdistus ja huonontunut yleiskunto ovat syitä hakeutua päivystysvastaanotolle. 

Milloin ei tarvitse lähteä päivystykseen?

Tautia voi seurata ja hoitaa itse kotona, jos yleisvointi säilyy hyvänä eikä ilmaannu hälyttäviä oireita, kuten hengitysvaikeuksia, kipua hengittäessä tai jo paranemassa olleen taudin uudelleen pahenemista.

Mikäli tällöin tarvitsee kuitenkin sairauslomatodistusta, kannattaa se mahdollisuuksien mukaan hakea virka-aikana esimerkiksi omasta työterveyshuollosta eikä mennä ruuhkaiseen päivystyspisteeseen.

Tarvitsenko influenssalääkitystä?

Influenssalääkkeet (Tamiflu) saattavat lyhentää taudin kestoa ja lieventää tautia, mutta niistä ei yleensä ole suurta hyötyä potilaille, jotka ovat muuten terveitä eivätkä kuulu riskiryhmiin.

Influenssalääkitys voi olla hyödyllinen tiettyjä pitkäaikaissairauksia sairastaville tai erityisen rajuun influenssaan sairastuneille. Lisäksi lääkitys aloitetaan potilailla, jotka joutuvat influenssan vuoksi sairaalahoitoon. Paras teho saadaan, jos lääkitys aloitetaan 48 tunnin sisällä ensimmäisistä oireista.

Kannattaako vielä kevättalven puolella ottaa influenssarokotus?

Kyllä kannattaa. Rokotus saa aikaan vasta-aineiden muodostuksen parin viikon sisällä rokotuksen ottamisesta.

Influenssaepidemia kestää yleensä kolmisen kuukautta. Tyypillisesti influenssa B -virukset ilmaantuvat mukaan vasta epidemian loppupäässä. Vaikka epidemia on jo alkanut, rokotuksesta on edelleen odotettavissa suojaa tautia vastaan ja hyötyä rokotettavalle.

Millä muilla keinoin voin ennaltaehkäistä influenssatartuntaa?

Hyvä käsihygienia ehkäisee tartuntoja. Käsien pesu ennen ruokailua ja vessassa käynnin jälkeen ovat tärkeitä. Yskiessä kannattaa yskäistä käsivarteen tai nenäliinaan eikä huoneilmaan.

Kysymyksiin vastasivat Taysin infektiolääkärit Reetta Huttunen ja Pertti Arvola. Lisäksi lähteinä on hyödynnetty THL:ää ja Terveyskirjastoa.