Julkaistu 20.8.2021

Lapsille ja nuorille levitetään valheita koronarokotuksista – väitteet sairaalaan joutuneista nuorista eivät pidä paikkaansa

Viime aikoina etenkin sosiaalisessa mediassa on liikkunut runsaasti koronarokotuksiin liittyviä valheita ja disinformaatiota. Näitä viestejä on kohdennettu erityisesti lapsille ja nuorille.

Pirkanmaan rokotuskoordinaatioryhmässä kävi torstaina 19.8. ilmi, että lasten puhelimiin on lähetetty jopa henkilökohtaisia viestejä, joissa pelotellaan rokotusten haitoilla. Viesteissä ja julkaisuissa väitetään valheellisesti, että Taysin päivystykseen tai tehohoitoon olisi tuotu rokotushaitoista kärsiviä nuoria.

Väitteissä ei ole perää. Taysissa ei ole tällaisia potilaita.

– Pidän tällaista nuoriin kohdistuvaa valheellista pelottelua erittäin tuomittavana, sanoo apulaisylilääkäri Reetta Huttunen Taysin infektioyksiköstä.

Rokotus voi jännittää

Lapset ja nuoret jännittävät rokotuksessa käymistä usein enemmän kuin aikuiset. Jännitys ja jännityksen purkautuminen voivat aiheuttaa huonovointisuutta ja jopa pyörtymisiä. Nämä reaktiot liittyvät kuitenkin rokotustilanteeseen eivätkä itse rokotteeseen.

Rokotteiden haittavaikutukset ovat nuorilla samankaltaisia kuin aikuisilla. Tavallisimmin ilmenee pistopaikan kipua, turvotusta ja punoitusta sekä väsymystä, päänsärkyä, vilunväreitä, lihaskipua ja kuumetta. Nämä oireet eivät ole vakavia, ja ne menevät ohi.

Yhdysvalloissa ja Kanadassa miljoonat 12–17-vuotiaat ovat saaneet Comirnaty-rokotteen, eikä rokotteen turvallisuusseurannassa ole ilmennyt erityisesti tätä ikäryhmää koskevia turvallisuushuolia.

Lisätietoa:

Luotettavaa tietoa rokotuksista on THL:n sivuilla esimerkiksi täällä: Usein kysyttyä lasten ja nuorten koronarokotuksista

Tietoa disinformaation tunnistamisesta: THL: Näistä merkeistä tunnistat vaaran tiedon verkossa

Opetusministeriön kannanotto: Opiskelijoille sekä koulujen henkilökunnalle annettava työrauha