Julkaistu 28.8.2018

Lasten päivystys uudistuu

Aiempaa useampi alle 16-vuotias pirkanmaalainen päivystyspotilas hoidetaan 3.9.2018 lähtien virka-ajan ulkopuolella Tays Keskussairaalan lasten päivystyksessä Tays Ensiapu Acutan sijaan. Vain tapaturmapotilaat, vatsakipuiset ja psykiatrista arviota tarvitsevat lapset ja nuoret hoidetaan edelleen Tays Ensiapu Acutassa.

Muutos koskee erityisesti Tampereen, Oriveden, Nokian, Ylöjärven, Pirkkalan, Hämeenkyrön, Ikaalisten, Sastamalan, Ruoveden ja Virtain päivystyspotilaita. Muiden kuntien lapsipotilaat hoidetaan kuntien sopimuksen mukaan virka-ajan ulkopuolella joko Tays Valkeakosken yhteispäivystyksessä tai kuntien itse järjestämissä päivystyksissä. Lääkärin lähetteellä päivystykseen voi tulla kaikista kunnista.

Tarkista kuntasi kotisivuilta tai sivultamme Mihin päivystykseen?, mikä on oman kotikuntasi sopima käytäntö.

Tays lasten päivystyksessä lapsipotilaat hoidetaan kello 15–07 sekä viikonloppuisin ja arkipyhinä silloin, kun hoito ei voi odottaa seuraavaan arkipäivään tai terveysaseman avautumiseen.

Lasten päivystys sairaalan C-osassa

Tays lasten päivystys toimii Keskussairaalan C-osan 1. kerroksessa. Sisäänkäynti on opastettu sairaalan B-osasta samasta ulko-ovesta kuin Naistentauti- ja raskauspäivystykseen (B1). Myös sairaalan pääaulasta (R) on opasteet C-osaan. Katso sairaala-alueen kartta.

Päivystykseen tulee soittaa ennen kuin tulee vastaanotolle iltaisin, öisin ja viikonloppuisin. Numero 03 311 63345 palvelee arkisin kello 14–07 ja ympäri vuorokauden viikonloppuisin ja arkipyhinä. Tamperelaiset ja orivesiläiset voivat soittaa Terveyspalvelujen neuvontaan 03 10023 kello 7–22, josta annetaan tarvittaessa päivystysaika omalle terveysasemalle tai kiirevastaanottoaika Hatanpäälle. Hätätilanteessa tulee aina soittaa aina 112:een.

Tays Keskussairaalan lasten päivystys on tarkoitettu potilaille, joiden sairauden hoito ei voi odottaa seuraavaan päivään tai viikonlopun yli. Esimerkiksi alle kolmen kuukauden ikäisen lapsen kuume on aina syy hakeutua päivystykseen. Sen sijaan esimerkiksi korvakipuisen lapsen kanssa ei tarvitse lähteä yöllä päivystykseen, vaan lapselle annetaan kipulääkettä ja seuraavana aamuna otetaan yhteyttä omalle terveysasemalle.

Sairaanhoitaja tekee lasten päivystykseen tulevalle potilaille hoidon tarpeen arvioinnin. Hän ohjaa hoitoa tarvitsevan potilaan lääkärin vastaanotolle tai antaa kotihoito-ohjeet ja ohjaa hakeutumaan tarvittaessa terveysasemalle. Ne lapset, jotka tarvitsevat erikoissairaanhoidon tasoista hoitoa, maksavat käynnistään poliklinikkamaksun.

Vuodesta 2020 lähtien päivystystä tarvitsevat lapset hoidetaan Tays lasten päivystyksessä uudessa L-rakennuksessa. Silloinkin tapaturmapotilaat hoidetaan edelleen Acutassa.