Julkaistu 17.9.2021

Maailman potilasturvallisuuspäivää vietetään 17.9. – tänä vuonna teemana äidin ja vastasyntyneen turvallisuus

Päivän tarkoituksena on lisätä tietoisuutta potilasturvallisuudesta potilaiden, ammattilaisten, tutkijoiden sekä päättäjien keskuudessa. Sitoutuminen turvallisuuden parantamiseen on kaikkien yhteinen asia. 

Potilasturvallisuus_logo

Potilasturvallisuuspäivän teema vaihtuu vuosittain, ja tämän vuoden teemana on äidin ja vastasyntyneen turvallisuus.  

Suomi on maailman turvallisimpia maita synnyttää, arvioimmepa sitä sitten äitiyskuolleisuuden tai vastasyntyneiden kuolleisuuden mittarilla. Suomalainen kaikille maksuton neuvola aloitti toimintansa jo sata vuotta sitten, ja toiminta vakiintui koko maahan äitiyshuoltolain tultua voimaan vuonna 1944. Neuvola, joka on meille itsestäänselvyys, on noussut vientituotteeksi maailmalle, esimerkiksi Japaniin.

Globaalisti arvioituna Suomessa synnyttäjiä hoitava henkilökunta, kätilöt ja lääkärit, ovat huippukoulutettuja osaajia.  

Esimerkkinä raskaudenaikaisen seurannan ja synnytyksen hoidon erinomaisesta vaikuttavuudesta on pre-eklampsia, kansanomaisesti raskausmyrkytys, jonka varhainen tunnistaminen ja oikein ajoitettu hoito on vähentänyt vaarallista, jopa äidin ja lapsen menehtymiseen johtavaa eklampsiaa eli raskauskouristusta Suomessa merkittävästi. Lisäksi Suomessa pystytään hoitamaan hyvin ennenaikaisesti syntyneiden ja sairaiden täysiaikaisina syntyneiden vastasyntyneiden ongelmia, koska vastasyntyneiden tehohoito on maailman huippuluokkaa.

Maassamme synnytyksen aikainen seuranta perustuu näyttöön ja hyviin hoitokäytäntöihin. Äidin ja vauvan seuranta arvioidaan yksilöllisesti ja synnytyksen aikana muuttuvien tilanteiden mukaisesti. Yhteisten sovittujen hoitokäytäntöjen ja jatkuvan kouluttautumisen sekä harjoittelun avulla pidetään yllä laadukasta ammattitaitoa.  

Turvallisen hoidon osana meillä on Taysissa käytössä reaaliaikainen synnytysten tilastointi ja tulosten seuranta, ja koko maan tasolla Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen synnytysrekisteri tuottaa laajasti valtakunnallista tietoa synnytysten hoidon kehittämiseksi.  

Potilasturvallisuuspäivä näkyy Taysissa Elämänliekin ja F-rakennuksen valaistuksena. 17.9. syntyvät vauvat saavat kotiin mukaan oranssin pipon, ja somessa voi päivää juhlistaa käyttämällä hashtageja #WorldPatientSafetyDay #AsiakasJaPotilasturvallisuuspäivä #OnkoLottovoittoSynnyttääSuomessa

Valoisaa potilasturvallisuuspäivää!

Lisätietoa potilasturvallisuuspäivästä ja päivän ohjelmasta