Julkaistu 25.1.2017

Noro kuriin – Taysissa tutkitaan noroviruksen aiheuttajaa

Vatsatautia aiheuttava norovirus on yleinen ja erittäin ei-toivottu vieras. Tutkijalääkäri Maria Hemming-Harlo tutkimusryhmineen haluaa selvittää noron taudinkulkua sekä esiintyvyyttä ja laittoi hoitajat kakkajahtiin. Tutkimusta toteutetaan Taysin lastentautien vastuualueella.

Norovirukset ovat lasten yleisimpiä vatsatautien aiheuttajia maailmanlaajuisesti, mutta se tartuttaa kaikenikäisiä. Noron oireet voivat olla moninaisia, mutta yleisimpiä ovat vatsakivut, oksentelu ja ripuli. Vaarallinen noro voi olla varsinkin pienille lapsille ja vanhuksille sekä henkilöille, joiden yleiskunto on heikentynyt.

Norovirus leviää pääasiassa huonon käsihygienian ja pintojen sekä pisaratartunnan välityksellä. Jo hyvin pieni määrä virusta riittää aiheuttamaan tartunnan. Lisäksi virukset säilyvät pitkiä aikoja tartuttavana elimistön ulkopuolella, esimerkiksi pinnoilla. Tämän vuoksi tauti leviää helposti ja epidemiat esimerkiksi päiväkodeissa, vanhainkodeissa ja sairaaloissa ovat yleisiä.

Noroviruksen esiintymisen huippu osuu tyypillisesti alkutalveen.

Mikä tutkimus?

Norovirustutkimus toteutetaan Taysin lastentautien vastuualueella lasten päivystyspoliklinikalla, lasten infektio-osastolla ja lasten teho- ja tarkkailuosastolla. Hoitohenkilökunta tai tutkimushoitaja valitsee tutkimukseen sopivat lapset. Tutkimukseen soveltuvat alle 16-vuotiaat lapset, jotka ovat tulleet hoitoon vatsataudin vuoksi tai heille tulee hoidossa ollessaan vatsataudin oireita.

Tutkimuksessa hoitajat keräävät lapselta ulostenäytteen sekä sylkinäytteen. Kummankaan näytteen otto ei aiheuta lapselle kipua. Lisäksi vanhemmat saavat täytettäväksi seurantakaavakkeen. Halutessaan tutkimuksesta voi myös kieltäytyä, eikä tämä vaikuta hoitoon.

Tutkimuksen päätavoitteena on selvittää noroviruksen osuutta lasten vatsatautien aiheuttajana ja sen taudinkulkua sekä veriryhmävasta-aineiden merkitystä sairastuneilla lapsilla. Tutkimus voi lisäksi toimia taustana uuden norovirus-rotavirusrokotteen tutkimukselle, minkä vuoksi tutkimuksessa on mukana myös rokotetutkimuskeskus. Tutkimukseen kerätään näytteet 400–500 lapselta.

Pelkkä käsidesi ei riitä – kuinka torjua noro?

Tutkimushoitaja Marjo Salonen on työnsä puolesta jatkuvasti tekemisessä vatsatautipotilaiden kanssa. Hän kertoo, kuinka noronäytteiden kanssa päivittäin työskentelevä välttää sairastumisen ja kuinka itse kukin voisi välttyä tartunnalta.

– Käytämme sairaalassa tietysti suojakäsineitä ja tarvittaessa suu-nenäsuojia sekä toteutamme hyvää käsihygieniaa. Sairaalan ulkopuolella tärkeintä on hyvä käsihygienia erityisesti wc-käyntien ja ruokailuiden yhteydessä. Norovirusta ei tapa pelkkä käsidesi, vaan tarvitaan myös käsien pesu saippualla, Salonen sanoo.

Vielä melko rauhallista

Pirkanmaan norovirustilanne on ainakin toistaiseksi ollut melko rauhallinen tänä vuonna. Päiväkodeissa ja kouluissa on ollut ripulitauteja liikkeellä tavalliseen tapaan. Ennen joulua yhdessä Tampereen kaupungin vanhusten palveluasumisen yksikössä oli norovirusepidemia, joka kävi melkein kaikki asukkaat läpi ennen laantumistaan. Lisäksi Hatanpään puistosairaalassa on ollut noroepidemia yhdellä osastolla.

Noroepidemiat voivat levitä myös ruuan välityksellä, ja norovirus on nykyään tavallisin ruokamyrkytykseksi laskettavien tapausten aiheuttaja. Pikkujoulukaudella oli useita tapausryppäitä, joissa ravintoloissa aiheutui noroepidemioita ruuan tai toiminnan takia.

– Norokausi kestää syksystä kevääseen, ja joskus epidemiakausi on raju, joskus lievempi. Arvelen, että tämän kauden epidemioiden piikki ole vielä kunnolla käynnistynyt, kertoo Tampereen kaupungin epidemiologi Sirpa Räsänen, joka työskentelee myös Taysin infektioyksikössä.