Julkaistu 27.8.2020

Ohje vanhemmille ja huoltajille: Lapsen poissaolo varhaiskasvatuksesta ja koulun perusopetuksesta hengitystieinfektio-oireiden vuoksi

Lapsilla koronavirusinfektion oireet ovat yleensä lieviä flunssan kaltaisia oireita: nuhaa, yskää, kuumetta, joillakin lapsilla on myös vatsaoireita.

Kun huoltaja toteaa, että lapsella on infektio-oireita, lapsi ei saa mennä kouluun tai varhaiskasvatukseen.

  • Jos oireilu on hyvin lievää, eikä lapsi tiettävästi ole altistunut koronavirustapaukselle eikä perheestä kukaan ole matkaillut ulkomailla edeltävän 14 vuorokauden aikana, oireita voi seurata kotona ilman testaamista. Oireisena lapsi ei kuitenkaan voi mennä kouluun tai varhaiskasvatukseen. Jos oireet seurannassa kokonaan väistyvät, ei testiin tarvitse mennä, vaan kouluun tai varhaiskasvatukseen voi palata yhden oireettoman päivän jälkeen.
     
  • Jos lapsella on allerginen nuha, yksittäisiä aivastuksia tai jos hänen nenänsä alkaa valua ulkoillessa mutta oireilu loppuu sisätiloissa, lapsi voi mennä kouluun tai varhaiskasvatukseen, kunhan hänen yleistilansa on muuten normaali eikä infektio-oireita ole. Koronavirustestiä ei tarvitse ottaa.
     
  • Vaikka edellä mainituissa kohdissa kuvatuissa tilanteissa koronatestiä ei edellytetä, lapsen voi viedä koronavirustestiin vanhemman niin halutessa tai terveydenhuollon ammattilaisen niin suositellessa

Jos koronatesti otetaan:

  • Jos testitulos on negatiivinen, lapsi voi palata kouluun tai varhaiskasvatukseen, kun hän on parantumassa, vaikka oireet eivät olisi kokonaan väistyneet.
  • Jos tuloksen saaminen viivästyy, voi kouluun tai varhaiskasvatukseen palata yhden oireettoman päivän jälkeen, jos lapsi ei tiettävästi ole altistunut koronavirustapaukselle eikä perheestä kukaan ole matkaillut ulkomailla edeltävän 14 vuorokauden aikana.
  • Jos testitulos on positiivinen, terveysviranomaiset ottavat perheeseen yhteyttä.

Jos samassa perheessä on samaan aikaan sairastuneista saatu yksi negatiivinen koronatestitulos, voi lapsi palata kouluun tai varhaiskasvatukseen, kun hän on parantumassa, vaikka oireet eivät olisi kokonaan väistyneet. Kaikkia perheen jäseniä ei ole siis tarpeen testata, mutta oireilevat aikuiset testataan. Jos lapsen hengitystieoireet pitkittyvät, häntä ei tarvitse testata toistuvasti, kunhan oirekuva pysyy samankaltaisena.