Tays / neurologia ja kuntoutus
Aivoverenkiertohäiriöpotilaan ohjaus

Aivoverenkiertohäiriöitä ehkäisevät lääkkeet  

Tulosta ohje tästä

Kaikille TIA-kohtauksen tai aivoinfarktin sairastaneille aloitetaan lääkitys, joka pienentää uuden aivoverenkiertohäiriön riskiä. Lääkäri arvioi potilaskohtaisesti, mikä lääke on sopivin. Useimmiten käytetään lääkkeitä, jotka estävät verihiutaleiden sakkautumista. Lääkitys on tarkoitettu pysyväksi.

Tavallisimmin uuden aivoverenkiertohäiriön ehkäisyyn käytetään aspiriinin ja dipyridamolin yhdistelmää. Yhdistelmävalmiste on Asasantin Retard®, jossa on molemmat lääkeaineet samassa. Dipyridamoli voi aiheuttaa sivuvaikutuksena ohimenevää päänsärkyä hoidon alussa. Siksi tavallisesti lääkityksen alussa dipyridamolia otetaan vain iltaisin ja noin viikon kuluttua lisätään lääkettä aamuin ja illoin otettavaksi.

Aspiriini, asetosalisyylihappo eli ASA, jota on myynnissä useilla kauppanimillä, vähentää yksinäänkin iskeemisen aivoverenkiertohäiriön riskiä. Riskin vähenemiseen riittää pieni päiväannos, yleensä 100 mg kerran päivässä otettuna. Lääkkeen mahdollisesti aiheuttaman suolistoärsytyksen ja maha-suolikanavan verenvuodon riskin vuoksi suurempaa annos ei tavallisesti suositella.

Klopidogreeli on yhtä tehokas kuin aspiriinin ja dipyridamolin yhdistelmä.

Dipyridamoli ja klopidogreeli ovat reseptilääkkeitä. Aspiriinia saa myös ilman reseptiä, mutta aivoverenkiertohäiriön ennaltaehkäisyyn sitä ei oireettomien, aiemmin aivoverenkiertohäiriötä sairastamattomien, pidä käyttää ilman lääkärin määräystä.

Kaikki yllä mainitut lääkkeet lisäävät verenvuotoherkkyyttä. Lääkkeistä on aina syytä mainita ennen leikkausta, hampaanpoistoa tai muuta toimenpidettä, jossa on verenvuotoriski.

Monet tulehduskipulääkkeet voivat lisätä veren hyytymiseen vaikuttavien lääkkeiden tehoa. Myös siksi lääkkeistä on syytä mainita lääkärissä tai apteekissa asioidessa. Särkylääkkeistä parasetamoli on yleensä turvallinen.