Tays / neurologia ja kuntoutus
Aivoverenkiertohäiriöpotilaan ohjaus

Aivoverenkiertohäiriöt ja kohonnut verenpaine

Tulosta ohje tästä

Kohonnut verenpaine kuormittaa sydäntä ja koko verenkiertoelimistöä lisäämällä verisuonten seinämien kalkkeutumista eli ateroskleroosia. Verenpainetauti on aivoverenkiertohäiriöiden tärkein riskitekijä. AVH:n riski lisääntyy suorassa suhteessa verenpaineeseen. Kohonnut verenpaine ei yleensä aiheuta oireita, mutta vaatii silti säännöllistä seurantaa. Kohonneen verenpaineen syynä voi olla jokin sairaus, mutta useimmiten sen taustalla on elämäntapoihin liittyvät asiat.

Verenpainetasot

Systolinen verenpaine mmHg Diastolinen verenpaine mmHg
Ihanne < 120 < 80
Normaali < 130 < 85
Tyydyttävä 130–139 85–89
Lievästi kohonnut 140–159 90–99
Kohtalaisesti kohonnut 160–179 100–109
Huomattavasti kohonnut >180 >110

Verenpainetta alentavat elämäntapamuutokset

  • tupakoinnin lopettaminen
  • suolan käytön vähentäminen, kaliumin (kasvikset, hedelmät, marjat) ja kalsiumin (vähärasvaiset maitotuotteet) riittävästä saannista huolehtiminen, ruokavalion rasvan laadun parantaminen, kalan syönnin lisääminen
  • runsaan alkoholin käytön vähentäminen
  • liikunnan lisääminen
  • laihduttaminen ylipainoisilla

Lievästi koholla olevan verenpaineen hoitoon elämäntapamuutokset saattavat riittää yksinään.

Lääkehoito

Elämäntapamuutokset ovat aina tärkeä osa kohonneen verenpaineen hoitoa. Aivoinfarktin ja TIA:n sairastaneiden on todettu hyötyvän verenpaineen laskusta riippumatta verenpainetasosta, ja lääkehoitoa tulisi harkita kaikille.

Verenpaineen hoitoon on olemassa monia eri tavalla vaikuttavia lääkkeitä. Lääkehoidon tavoitteena on saada verenpainetaso alle 130/80. Lääkäriltä saa tietoa lääkkeistä ja niiden sivuvaikutuksista. Verenpainelääkitystä ei saa lopettaa neuvottelematta ensin hoitavan lääkärin kanssa.