Tays / neurologia ja kuntoutus
Aivoverenkiertohäiriöpotilaan ohjaus

Aivoverenkiertohäiriöt ja saunominen

Tulosta ohje tästä

Saunan lämpö on monelle potilaalle nautinto ja rentoutumiskeino, eikä siitä sairastumisen vuoksi tarvitse yleensä luopua. Sopiva lämpö parantaa ääreisverenkiertoa ja rentouttaa.

Saunomisen voi aloittaa varovasti aikaa asteittain lisäten siinä vaiheessa, kun yleiskunto sen sallii ja liikkuminen liukkaissa tiloissa on turvallista. Alkuun tulee välttää liian kovia löylyjä eikä löylyissä tule olla liian kauan yhdellä kertaa.

Saunan lämpö voi tuntua iholla eri lailla kuin aikaisemmin. Lämpö voi tuntua liian kuumalta tai lämpö ei tunnu iholla lainkaan, koska kylmä-lämpötunto voi aivoverenkiertohäiriön vuoksi olla heikentynyt. Heikentynyt kylmä-lämpötunto tulee huomioida myös pesuveden lämpötilassa, jotta potilas ei polta ihoaan.

Äkillisiä lämmön vaihteluita on syytä välttää, koska ne aiheuttavat verenkiertoelimistölle huomattavan lisäkuormituksen. Saunan jälkeen ei pidä mennä kylmään suihkuun tai avantoon, koska lämpötilavaihtelu aiheuttaa nopeita muutoksia verenpaineessa.

Saunomisen yhteydessä tulisi välttää alkoholinkäyttöä, sillä saunominen ja alkoholin käyttö yhdessä on vaarallinen yhdistelmä.

Saunomisen yhteydessä tulee huolehtia riittävästä juomisesta, jotta ei synny nestehukkaa.