Tays / neurologia ja kuntoutus
Aivoverenkiertohäiriöpotilaan ohjaus

Aivoverenkiertohäiriöt ja väsymys

Tulosta ohje tästä

Aivoverenkiertohäiriöiden jälkeen väsymys ja aiempaa herkempi väsymisalttius ovat tavallisia oireita. Unen ja levon tarve lisääntyy. Yöunille täytyy mennä aikaisin ja usein päivän mittaan tarvitaan lepotaukoja. Väsymys liittyy aivojen vaurioon. Aivokudoksen toipuminen vaatii lepoa ja riittävästä levosta onkin tärkeä huolehtia.

Aivoverenkiertohäiriön jälkeinen väsymys poikkeaa tavallisesta väsymyksestä. Se saattaa olla hyvin voimakasta ja kokonaisvaltaista sekä heikentää toimintakykyä. Tavallisessa väsymyksessä jaksamme yleensä vielä siivota iltapalan jäljet ja käydä iltapesulla ennen sänkyyn menoa, mutta aivoperäisessä väsymyksessä levon tarve saattaa tulla äkisti ja varoittamatta.

Aivoverenkiertohäiriön jälkeinen väsymys eroaa normaalista väsymyksestä myös siten, ettei se ole suhteessa rasituksen määrään, vaan väsymys voi tulla hyvin lyhyen fyysisen tai kognitiivisen työskentelyn jälkeen ja jopa ilman syytä.

Väsymys alkaa yleensä helpottaa alkuvaiheen jälkeen, mutta se saattaa olla pitkäkestoinenkin ongelma ja siirtää esimerkiksi työhön paluuta. Myös muut sairauteen liittyvät oireet, esimerkiksi muisti- ja keskittymisvaikeudet korostuvat väsyessä.

Väsymyksen hallinnassa oleellista on säännöllinen vuorokausirytmi: riittävä yöni ja toisaalta riittävä valveen aikainen aktiivisuus. Jos toimintakykyä on vaikea ylläpitää päivän aikana, kannattaa pitää säännöllisesti lepotaukoja, joko ottaa päiväunet tai pitää muunlainen lepotauko.

Työskentelyn tauottaminen on tärkeää. Fyysisessä työssä lepotaukojen aikana voi mennä vähäksi aikaa pitkäkseen, mutta ns. aivotyössä työskentelyn tauottaminen lyhyellä kävelylenkillä ja veden juomisella saattaa auttaa.

Väsyvyyteen liittyy usein kuormittumisalttius. Esimerkiksi ympäristön melu, ihmisvilinä tai runsaat värit ja valot kuormittavat huomattavan paljon. Työskentely-ympäristön rauhoittaminen, tv:n ja radion sulkeminen tai vetäytyminen hetkeksi omaa rauhaan yleensä auttavat. Myös esimerkiksi kauppareissujen välttäminen väsyneenä on järkevää.

Väsyvyyteen liittyy usein myös ärtyvyyttä, pinna katkeaa helposti ja tulee tiuskittua läheisille. Potilaan itsensä lisäksi myös omaisten on hyvä olla tietoisia väsymysoireesta.