Tays / neurologia ja kuntoutus
Aivoverenkiertohäiriöpotilaan ohjaus

Aivoverenkiertohäiriöt. läheisyys ja seksuaalisuus

Tulosta ohje tästä

Seksuaalisuuden kokeminen ja toteuttaminen on yksilöllistä ja se vaihtelee elämänkaaren eri vaiheissa sekä erilaisissa elämäntilanteissa. Ihmisen sairastuessa tai vammautuessa saattaa syntyä seksuaalisuuteen liittyviä ongelmia. Epävarmuus, hämmennys ja häpeä muuttuneesta fyysisestä olemuksesta ja toimintakyvystä aiheuttavat pelkoja ja kuluttavat psyykkisiä voimavaroja. Potilas voi kokea, että hän ei ole enää kelvollinen miehenä tai naisena. Hän voi pyrkiä jopa vaientamaan oman seksuaalisuutensa ja eristäytymään muista ihmisistä.

Aivoverenkiertohäiriö (AVH) vaikuttaa seksuaalisuuden fyysisiin ja psykososiaalisiin puoliin. Seksuaalinen halukkuus heikkenee, yhdyntöjen määrä vähenee, tulee erektio- ja orgasmivaikeuksia sekä esiintyy yleistä tyytymättömyyttä seksuaalielämään. Edellä mainitut asiat kuuluvat sairastumiseen ja vammautumiseen. Yleinen pelko on myös, että yhdyntä aiheuttaa uuden sairauskohtauksen, mihin ei kuitenkaan ole perusteita.

Sairastumiseen liittyvä masennus ja eräät lääkkeet saattavat omalta osaltaan vähentää sukupuolista halukkuutta ja kykyä. Äkillinen muutostilanne ihmisen elämässä vaatii niin paljon voimavaroja, että seksuaalisuus jää taka-alalle, palatakseen takaisin sitten, kun ote elämään on uudelleen saavutettu. Haluttomuus on siis normaali ja yleinen ilmiö. Se saattaa kuitenkin huolestuttaa ja pelottaa sairastunutta ja kumppania sekä aiheuttaa ongelmia.

Jokainen ihminen on oikeutettu nauttimaan seksuaalisuudestaan. Sairaudesta tai vammaisuudesta huolimatta ihminen pysyy samana, ainutkertaisena, seksuaalisena yksilöllisenä ihmisenä. Avoin keskustelu kumppanin kanssa auttaa, vaikka voi vaatia rohkeutta ottaa asia puheeksi. Tarvittaessa voi kääntyä asiantuntijan kuten lääkärin, hoitajan tai seksuaalineuvojan puoleen.

Parisuhde ja seksuaalisuus voivat muuttua paremmaksi sairastumisen jälkeen, jos antaa sille mahdollisuuden. Kun saa tuntea itsensä arvokkaaksi ja hyväksyy oman seksuaalisuutensa, vapautuu sitä toteuttamaan. Rakkaudella ei ole rajoja ja rakkautta ei erilaisuus sido. Tarvitaan rohkeutta kokea rakkautta, romantiikkaa ja läheisyyttä sekä tarvitaan uskallusta antautua rakastettavaksi.