Tays / neurologia ja kuntoutus
Aivoverenkiertohäiriöpotilaan ohjaus

Aivoverenkiertohäiriöt, liikalihavuus ja vähäinen liikunta

Tulosta ohje tästä

Liikalihavuus, etenkin vyötärölihavuus ja vähäinen liikunta lisäävät riskiä sairastua aivoverenkiertohäiriöihin. Lihavuuteen liittyy usein muitakin verenkiertohäiriöiden riskitekijöitä, kuten kohonnut verenpaine, korkea verensokeri ja rasva-aineenvaihdunnan häiriö. Aivoinfarktin riski on kohonnut, jos painoindeksi on yli 30 miehillä ja yli 27 naisilla.

Painoindeksi lasketaan: paino (kg) / pituus (m) X pituus (m)

18,5–24,9 - normaali paino

25–29,9 - lievä lihavuus

30–34,9 - merkittävä lihavuus

35–39,9 - vaikea lihavuus

40 > - hyvin vaikea lihavuus

Keskivartalolihavuudella eli vyötärölihavuudella tarkoitetaan tilaa, jossa vatsaontelon sisään on kertynyt rasvaa. Sydän- ja verisuonisairauksien riski kasvaa huomattavasti, jos vyötärön ympärysmitta on miehillä yli 100 cm ja naisilla yli 90 cm.

Laihduttaminen

Laihduttaminen alentaa ylipainoisilla verenpainetta sekä veren sokeri- ja rasva-ainepitoisuuksia. Pysyvä painonpudotus on mahdollista saavuttaa elintapoja muuttamalla. Nopea laihdutuskuuri ei yleensä tuota pysyvää painonpudotusta. Laihduttaminen onnistuu syömällä vähemmän kuin kuluttaa. Laihduttamisessa keskeisiä asioita ovat yleensä liiallisen rasvan saannin vähentäminen ruokavaliossa ja liikunnan lisääminen.

Liikunta

Päivittäinen, kohtuullisen kuormittava, ½ – 1 tunnin liikunta suojaa aivoverenkiertohäiriöiltä. Se alentaa verenpainetta, auttaa painon hallintaa, alentaa verensokeria ja vähentää stressiä. Lisäksi liikunta vaikuttaa edullisesti insuliiniresistenssiin (tila, jossa insuliinin vaikutus on heikentynyt). Säännöllisellä liikunnalla on edullinen vaikutus myös veren rasva-aine-arvoihin. Se lisää hyvän HDL kolesterolin määrää.

Hyviä liikuntamuotoja ovat esimerkiksi kävely, sauvakävely, pyöräily, uinti ja kuntopiirit. Ne kuormittavat suuria lihasryhmiä ja lisäävät hapenottokykyä. Ponnistusta ja hengityksen pidättämistä vaativia lajeja, kuten painonnostoa ja sukeltamista ei suositella. Ne nostavat verenpainetta ja kuormittavat sydäntä ja verisuonia.