Tays / neurologia ja kuntoutus
Aivoverenkiertohäiriöpotilaan ohjaus

Aivoverenkiertohäiriöt, tupakointi ja alkoholin käyttö

Tulosta ohje tästä

Tupakointi

Tupakointi on sekä aivoinfarktin että aivoverenvuodon riskitekijä. Noin neljäsosa aivoverenkiertohäiriöistä johtuu tupakasta.

Runsas tupakointi supistaa verisuonia, kohottaa verenpainetta ja aiheuttaa verisuonten ennenaikaista kalkkeutumista. Se vaikuttaa haitallisesti veren rasva-arvoihin, koska se pienentää HDL-kolesterolin määrää ja lisää triglyseridien määrää. Kohonnut verenpaine ja tupakointi yhdessä lisäävät riskin sairastua verenkiertohäiriöihin monikertaiseksi. Tupakoinnin lopettamisen jälkeen verisuonitautien riski vähenee muutamassa vuodessa tupakoimattomien tasolle.

Tupakoinnin lopettaminen kannattaa aina! Tupakoinnin lopettamisen tueksi on tarjolla monia eri vaihtoehtoja. Nikotiinikorvaushoidot, kuten nikotiinipurukumit, laastarit ja inhalaattorit ovat tehokkaita ja reseptivapaita. Myös lääkehoidolla voidaan helpottaa tupakoinnin lopettamista. Keskustele lopettamisesta lääkärisi kanssa.

Alkoholin käyttö

Runsas alkoholinkäyttö on terveydelle haitallista, etenkin aivoverenvuodon riski suurenee suorassa suhteessa alkoholin käytön määrään. Humalahakuinen alkoholinkäyttö lisää riskiä sairastua sekä iskeemiseen (hapen puutteesta johtuvaan) aivoverenkiertohäiriöön että aivoverenvuotoon.

Alkoholin suurkulutuksen alarajana pidetään miehillä kolmea ja naisilla kahta ravintola-annosta päivässä.

Yksi alkoholiannos on:

  • vajaat kaksi pulloa ykkösolutta tai
  • pullo keskiolutta tai
  • lasi (12 cl) mietoa viiniä tai
  • lasi (8 cl) väkevää viiniä tai
  • 4 cl väkeviä alkoholijuomia