Tays / neurologia ja kuntoutus
Aivoverenkiertohäiriöpotilaan ohjaus

Pikkuaivoinfarkti

Tulosta ohje tästä

Pikkuaivot muodostuvat isojenaivojen tavoin kahdesta lohkosta ja ne sijaitsevat kallon takaosassa, isojenaivojen alapuolella. Niiden tehtävänä on huolehtia tasapainosta ja liikkeiden säätelystä. Pikkuaivojen verenkierrosta ja hapensaannista huolehtivat nikamavaltimot. Pikkuaivoinfarkti syntyy, kun nikamavaltimoiden verenkierto estyy aivovaltimon ahtauman (trombi) tai muualta elimistöstä kulkeutuvan verihyytymän (embolus) vuoksi. Tukoksen vuoksi ympäröivä aivokudos kärsii hapenpuutteesta ja vaurioituu.

Oireet

Pikkuaivoinfarktin oireet vaihtelevat tukoksen sijainnista ja vauriokohdan laajuudesta riippuen. Yleisimpiä oireita ovat muun muassa:

  • tasapainohäiriöt ja liikkeiden hallinnan vaikeudet
  • huimaus
  • pahoinvointi ja oksentelu
  • puheen puuromaisuus eli dysartria
  • ataksia eli raajojen nykivä liikehäiriö, joka ilmenee esim. hapuiluna
  • silmävärve eli nystagmus.

Hoito ja kuntoutus

Pikkuaivoinfarkti vaatii sairaalahoitoa ja hoito aloitetaan heti oireiden ilmaannuttua. Diagnoosin varmistamiseksi potilaalle tehdään aivojen tietokonetomografia eli CT ja tarvittaessa magneettitutkimus. Pikkuaivoinfarktipotilaan alkuvaiheen hoito toteutetaan useimmiten aivoverenkiertohäiriöyksikössä, jossa seurataan potilaan peruselintoimintoja ja aloitetaan uusia tukoksia ehkäisevä lääkitys. Potilas pidetään aluksi vuodelevossa. Uuden aivoverenkiertohäiriön ehkäisemiseksi selvitetään syyt ja riskitekijät.