Tays / neurologia ja kuntoutus
Aivoverenkiertohäiriöpotilaan ohjaus
TIA eli ohimenevä aivojen iskeeminen kohtaus
Tulosta ohje tästä
TIA (Transcient Ischemic Attac) -kohtauksella tarkoitetaan ohimenevää aivojen verenkiertohäiriötä (iskeeminen kohtaus). Oireet kestävät yleensä muutamasta minuutista 1 – 2 tuntiin. Useimmissa tapauksissa oireet häviävät alle 10 minuutissa. TIA -kohtauksen aikana aivokudoksen hapensaanti on estynyt aivovaltimon ohimenevän tukkeutumisen vuoksi. Tukkeuman aiheuttaa useimmiten sydämestä tai kaulavaltimosta kulkeutuva pieni verihyytymä. TIA-kohtauksesta ei jää pysyvää vauriota aivokudokseen kuten aivoinfarktissa.
Oireet
TIA-kohtauksen oireet riippuvat siitä, missä osassa aivoja verenkierto on häiriintynyt. Tyypillisiä oireita ovat äkillisesti ilmaantuvat
- toisen puolen raajojen heikkous ja /tai tuntohäiriö
- toisen suupielen roikkuminen
- puhekyvyn häiriö
- toimintakyvyn ja muistin häiriöt
- huimaus, tasapainohäiriö, kävelyvaikeus
- toisen tai molempien silmien näköhäiriö tai kaksoiskuvat
Hoito
Oireiden nopeasta korjaantumisesta huolimatta hoitoon hakeutuminen on tärkeää, sillä riski sairastua aivoinfarktiin on suuri. TIA-kohtauksen hoito perustuu kohtauksen syyn selvittämiseen ja riskitekijöiden hoitoon. Tukoksien uusimista pyritään ehkäisemään hyytymien syntymistä estävillä lääkkeillä (mm. asetyylisalisyylihappo). Verenohennuslääkettä (Marevan) käytetään jos TIA-kohtauksen taustalla on jokin sydänperäinen sairaus kuten eteisvärinä. Kaulavaltimoiden ahtaumia voidaan hoitaa rajoitetuissa tapauksissa kirurgisesti.
Riskitekijät, kuten verenpainetauti, rasva-aineenvaihdunnan häiriöt ja diabetes, tulee hoitaa asianmukaisesti. Näiden ohella potilaan omat elämäntapamuutokset, esimerkiksi tupakoinnin lopettaminen, ylipainon hoito ja liikunnan lisääminen, ovat tärkeässä asemassa aivoverenkiertohäiriön uusiutumisen ehkäisyssä.