Tays / neurologia ja kuntoutus
Aivoverenkiertohäiriöpotilaan ohjaus

Ultraäänitutkimukset

Tulosta ohje tästä

Kaulasuonten ultraäänitutkimus

Iskeemisen aivoverenkiertohäiriön taustalla voi olla kaulavaltimon ahtauma tai verisuonen seinämän vaurio. Kaulasuonten ultraäänitutkimus on tavallisin tutkimus, kun näitä etsitään. Tutkimus on potilaalle helppo ja kivuton.

Tutkimus tehdään TIA- ja aivoinfarktipotilaalle, ellei verisuonia ole tutkittu muilla menetelmillä, esim. tietokonetomografian yhteydessä tehtävällä suonikuvauksella. Ahtauman löytyessä arvioidaan kuinka monta prosenttia verisuoni on ahtautunut. Jos oiresuoni on ahtautunut yli 50 %, voidaan harkita ahtauman poistoa leikkauksella. Mikäli leikkausta suunnitellaan, tehdään yleensä tarkentavana tutkimuksena CT-angiografia (tietokonetomografian yhteydessä tehtävä suonikuvaus).

Sydämen ultraäänitutkimus

Jos aivoverenkiertohäiriön aiheuttajaksi epäillään sydämestä tai aortan kaaresta lähtöisin olevaa verihyytymää, tehdään yleensä sydämen ultraäänitutkimus. Se tehdään joka rintakehän päältä (TTE) tai ruokatorven kautta (TEE-tutkimus). Tällä tutkimuksella selvitellään sydämen toimintaa ja rakennetta sekä mahdolliset sydänperäiset aivoverenkiertohäiriölle altistavat syyt.