Tays / sisätaudit
Ohje terveydenhuollon ammattilaisille

Aterian hiilihydraattimäärän arviointi

  • Ravinnossa verensokeritasoon pääasiallisesti vaikuttava tekijä on hiilihydraattien (HH) määrä.
    • Ravinnon sisältämä rasva, proteiini tai kuidut eivät vaikuta insuliiniannokseen, vaikka ne voivat hieman muuttaa hiilihydraattien imeytymisnopeutta.
  • Hiilihydraattien kokonaismäärä aterialla on aina arvioitava ateriainsuliinia annosteltaessa.
  • Arviota ei voi eikä tarvitse tehdä grammalleen oikein.
  • Ateriainsuliinin lisäksi pistetään ns. korjausannos, jos verensokeri ennen ateriaa on yli 8 mmol/l (Hyperglykemian hoito sairaalassa)
  • Jos verensokeri on koholla, älä vähennä sen vuoksi energiansaantia vaan huolehdi aina potilaan energiansaannin riittävyydestä ja anna insuliinia!
  • Ateriainsuliinin oikea annostelu estää verensokerin heittelyä.
  • Ateriainsuliini annostellaan juuri ennen ruokailua tai heti sen jälkeen
    • Pikainsuliinin vaikutus alkaa 10–20 minuutissa.
    • Jos et ole varma, minkä verran potilas syö, arvioi mahdollisuuksien mukaan tilanne aterian jälkeen ja pistä siinä vaiheessa sopiva pikainsuliiniannos.
  • Kasviksissa on niin vähän hiilihydraatteja, että niitä ei tarvitse ottaa huomioon laskennassa.
  • Lihassa, kalassa, munassa, juustossa ja makkaroissa ei ole merkittävää määrää hiilihydraatteja.
  • Rasvassa ei ole lainkaan hiilihydraatteja.
  • Parenteraalisen ravitsemuksen yhteydessä harkitse insuliini-infuusiota.