Tays / sisätaudit
Ohje terveydenhuollon ammattilaisille

Kortisonihoito ja hyperglykemia

 • Diabeetikolla veren sokeriarvot nousevat aina kortisonihoidon aikana.
 • Kortisoni voi nostaa myös ei-diabeetikon verensokeria, jolloin taustalla on usein heikentynyt glukoosinsieto ja metabolinen oireyhtymä
 • Huolehdi verensokeriseurannasta 4 kertaa vrk:ssa kaikilla kortisonihoitoa saavilla potilailla ja mahdollisen hyperglykemian hoidosta. Jos verensokerit eivät seurannassa nouse, seuranta voidaan lopettaa.
 • Verensokeria nostava vaikutus alkaa useita tunteja kortisonin oton jälkeen
 • Verensokeritavoite pohditaan potilaskohtaisesti (esim. kohtalainen verensokerikontrolli riittää jos kortisonikuuri on enintään 2 viikkoa). Pääsääntöisesti verensokeritavoite on 8–10 mmol/l.
 • Varmista, että insuliinihoito on toteutettavissa myös kotona (ko-operaatio, hypoglykemiariski jne. arvioitava etenkin vanhusten kohdalla).
 • Konsultoi herkästi diabeteshoitajaa tai diabeteslääkäriä (etenkin tyypin 1 diabeetikoiden kohdalla).
 • Muista pienentää insuliiniannosta kun pienennät kortisoniannosta!
 • Iltaan painottuvaa insuliinihoitoa tulee välttää yöllisen hypoglykemiavaaran vuoksi, koska kortisonihoito lamaa lisämunuaiset eikä potilaalla ole suojamekanismia yöllistä hypoglykemiaa vastaan.

Yleensä suun kautta otettava kortisoni otetaan aamulla. Tällöin lisäinsuliinin tarve ajoittuu iltapäivään ja iltaan.

1. a) Jos potilaalla on jo insuliinihoito käytössä, hoidon tehostaminen voidaan toteuttaa normaalin monipistoshoidon periaattein. Levemir- ja Lantus-insuliinin annosta ei tällaisessa tilanteessa ole yleensä syytä nostaa, vaan hoito voidaan toteuttaa nostamalla pikainsuliinin NovoRapid, Apidra, Humalog) annosta aamiaiselle, lounaalle ja päivälliselle. Ateriainsuliinien annos säädetään ennen päivällistä ja iltapalaa mitatun verensokerin perusteella siten, että seuraavana päivänä pistetään 2 yksikköä enemmän ateriainsuliineja pyrkien estämään seuraavan päivän verensokerin nousu. Iltaan painottuvaa insuliinihoitoa tulee välttää yöllisen hypoglykemiavaaran vuoksi.

1. b) Jos potilaalla ei ole aiemmin ollut insuliinihoitoa ja todetaan hyperglykemia, aloitetaan Protaphane FlexPen-insuliini aamulla. Useimmiten aloitusannos 10-20 kyx1. Annos säädetään ennen päivällistä mitatun verensokerin perusteella siten, että seuraavana aamuna pistetään 2-4 yksikköä enemmän pyrkien estämään seuraavan päivän verensokerin nousu. Tarvittaessa aloitetaan lyhytvaikutteinen insuliini (NovoRapid, Apidra, Humalog) aamiaiselle ja lounaalle sekä tarvittaessa päivälliselle.

Toinen vaihtoehto on aloittaa sekoiteinsuliini lounaalle (esim. Novomix 30, Humalog mix 25). Annos säädetään ennen päivällistä mitatun verensokerin perusteella (useimmiten aloitusannos 8-20 ky). Päivälliselle voi pistää ateriainsuliinia.

Pitkävaikutteisia sulfonyyliureoita ja iltaan painottuvaa insuliinihoitoa tulee välttää yöllisen hypoglykemiavaaran vuoksi.

Jos kortisonia annetaan myös illalla, lisäinsuliinia saatetaan tarvitaan myös illalla/yöllä.

 • Iv-kortisonin annostelusta tulisi siirtyä peroraaliseen annosteluun heti, kun potilas pystyy ottamaan lääkkeen (otetaan aamulla) per os ja muuta erityistä hoidollista indikaatiota suonensisäiselle annostelulle ei ole.
 • Jatkuvassa insuliinihoidossa olevalle diabeetikolle saattaa olla hyödyllistä annostella kortisoni kahtena annoksena (aamuin illoin) jolloin hyperglykemiavaikutus on tasaisempi.