Ohje koronarokotehävikin estämiseksi

Jos rokotettava ei ilmaannu sovitulle rokotusajalle, koronarokote uhkaa jäädä käyttämättä.

Jos esimerkiksi päivän lopuksi on jäämässä rokotteita yli, rokottavassa yksiköissä on hyvä olla varasuunnitelma, kuten esimerkiksi prioriteetteihin perustuva listaus henkilöistä, jonka mukaisesti uusia henkilöitä tavoitellaan nopeasti rokotuksille.

  • Varalta kutsuttavia henkilöitä tulee olla useita, jos ihmiset eivät vastaa puhelimeen tai heidän on vaikea tulla nopeasti paikalle. Varasuunnitelma tarkoittaa ensisijaisesti sitä, että tavoitetaan sillä hetkellä rokotettavaan ryhmään kuuluvia henkilöitä.
  • Jos sillä hetkellä rokotettavaan ryhmään kuuluvia henkilöitä ei ole mahdollista löytää rokotuksille, kunnan tai yksikön rokotustoiminnasta vastaava lääkäri voi päättää oman harkintansa mukaisesti, kenelle rokotteita annetaan.
  • Rokotusannosta ei saa heittää roskiin. Jos varasuunnitelman mukaista rokotettavaa ei löydy, voidaan rokottaa kuka tahansa henkilö rokotusjärjestyksestä riippumatta. Rokotteen antamisessa olisi tässäkin tapauksessa noudatettava ikäsuosituksia. Rokotettava olisi löydettävä, vaikka päivän rokotusajat on jo annettu.

Rokotuskirjauksista rakenteiseen sairauskertomukseen on kaikissa tapauksissa huolehdittava, jotta tiedonsiirto THL:n rokotusrekisteriin tapahtuu.