Henkilökohtainen hygienia ja käsihygienia

Tutustu Pirkanmaan sairaanhoitopiirin ohjekirjeeseen Työntekijän työasu- ja hygieniaohje

Estä infektioiden leviämistä sairaalassa oikeilla toimintatavoilla

Noudata huolellista käsihygieniaa

Käsihygienialla tarkoitetaan toimenpiteitä, joilla pyritään vähentämään mikrobien siirtymistä käsien välityksellä potilaisiin, henkilökuntaan tai ympäristöön. Huolellinen käsihygienian noudattaminen on olennainen osa vastuullisen terveydenhuollon työntekijän ammatti-identiteettiä.

Taudinaiheuttajat leviävät useimmiten henkilökunnan käsien ja hoitoympäristön kosketuspintojen välityksellä. Tästä johtuen käsihygienia on tärkein hoitoon liittyviä infektioita ehkäisevä toimenpide. Useimpien antibiooteille vastustuskykyisten mikrobien sekä suolisto- ja ylähengitystieinfektioita aiheuttavien mikrobien tärkein tartuntareitti on kosketustartunta. Pienikin toimenpide, kuten verenpaineen tai pulssin mittaaminen, saattaa kontaminoida kädet potilaan mikrobeilla. Ellei käsiä desinfioida, siirtyvät mikrobit kontaminoituneiden käsien kautta eteenpäin ympäristöön, henkilökuntaan ja toisiin potilaisiin. Videon kolmen kohdan käsidesinfektiosta löydät täältä.

Pidä kynnet lyhyinä ja kynnenaluset puhtaina. Älä käytä käsikoruja, kynsilakkaa tai -koruja, rakenne- tai geelikynsiä. Potilastyössä ei voi käyttää sairauden hoitoon tarkoitettua sidosta, lastaa, painehihaa tai käsinettä, joka ulottuu kyynärpään tason alapuolelle.

Pidä käsien iho terveenä

Huolehdi käsien ihon kunnosta, sillä terve iho on helpompi pitää puhtaana. Kirvely käsien desinfektion yhteydessä on merkki ihon pintakerroksen rikkoutumisesta. Tällaisessa tilanteessa käsihuuhteen käytön jatkaminen ja käsien pesun vähentäminen nopeuttavat ihon paranemista.

Säännöllinen käsihuuhteen käyttö pitää tavallisesti käsien ihon kunnossa. Jos käsien iho kuivuu käsihuuhteen käytöstä huolimatta, rasvaa kädet säännöllisesti perusvoiteella. Perusvoiteen käyttö ei heikennä käsihuuhteen tehoa. Sairaalassa henkilökunnalle tarkoitettuja käsien hoitovoiteita on saatavana sairaala-apteekista.

Ihottumat, haavat ja kynsivallintulehdukset on hyvä hoitaa työterveyshuollossa, jossa annetaan ohjeet käsien suojausta ja hoitoa varten sekä sairauslomaa tarvittaessa. Huomioi tatuointia ottaessasi, että uuden kyynärpään alapuolelle ulottuvan tatuoinnin tulee olla täysin parantunut ennen kuin palaat potilastyöhön, sairaala- tai välinehuollon työtehtäviin. Tatuoinnin paraneminen kestää noin kaksi viikkoa.