Työasu ja suojaimet potilastyötä tekevillä ja sairaalahuoltajilla

Työasu
Suojaimet

Työasu

Työasulla tarkoitetaan vaatetusta, jonka työnantaja määrää työntekijän käyttöön työssä ja työpaikalla. Työasuun pukeudutaan työvuoron alkaessa ja se vaihdetaan puhtaaseen päivittäin ja tarvittaessa useamminkin. Työnantaja huolehtii työasun hankinnasta, pesemisestä ja korjaamisesta. 

Työasun tarkoitus on estää sekä omien vaatteiden likaantuminen että infektion tarttuminen potilaasta työntekijään tai työntekijästä potilaaseen. Työasua käyttävät ne työntekijät, jotka hoitavat potilaita, tai joiden vaatteet mahdollisesti likaantuvat työssä. Työasun on peitettävä alla olevat omat vaatteet.Lyhythihaista vilutakkia voi käyttää hoitotilanteissa. Tällöin se on osa työasua ja vaihdetaan päivittäin. Lääkärintakin pitkät hihat kääritään ylös kyynärpäähän saakka.

Työjalkineet ja sukat

Työjalkineiden tulee olla helposti puhdistettavat. Jokainen huolehtii itse säännöllisesti työjalkineidensa puhtaudesta; esimerkiksi leikkaussalijalkineet pestään vähintään viikoittain. Eritetahrat desinfioidaan jalkineista heti. Työjalkineissa on käytettävä sukkia. Sukat pestään vähintään +60 °C:ssa. Työnantaja tarjoaa käyttöön sukat vain leikkausosastoilla.

Kumisaappaita käytetään potilaita suihkutettaessa ja kosteiden tilojen siivouksessa. Ne pestään käytön jälkeen ulkopuolelta samalla käyttöliuoksella, jolla tila on siivottu. Yhteiskäytössä olevien kumisaappaiden sisällä käytetään kertakäyttöisiä muovipusseja.

Päähine tai huivi

Uskonnollisista syistä käytettävä päähine tai huivi vaihdetaan ja pestään päivittäin tai useammin sen likaantuessa. Työpisteissä, joissa käytetään hiussuojusta, käytetään huivin sijaan kertakäyttöistä hiussuojusta.                   

Suojaimet

Työnantajan velvollisuutena on osoittaa työntekijän käyttöön asianmukaiset suojaimet. Työntekijän vastuu ja velvollisuus on käyttää suojaimia oikein. Suojaimia käsitellään desinfioiduin käsin. Kertakäyttöiset suojaimet riisutaan suoraan jätteisiin ja kädet desinfioidaan jokaisen suojaimen riisumisen jälkeen.

Kertakäyttöinen suojatakki

Suojatakki puetaan oman työasun tai omien vaatteiden suojaksi tai suojaamaan potilasta aseptisissa toimenpiteissä. Suojatakki on kertakäyttöinen ja hoitotilannekohtainen.

Suojaesiliina

Kertakäyttöinen suojaesiliina on hoitotilannekohtainen ja se laitetaan käytön jälkeen jätteisiin. Monikäyttöinen suojaesiliina on hoitotilannekohtainen ja se laitetaan pesuun työvaiheen päätyttyä.

Hiussuojus

Hiussuojusta käytetään leikkaussalissa, välinehuollon pakkaustilassa ja steriilissä varastossa. Se puetaan siten, että kaikki hiukset peittyvät. Samaa hiussuojusta voi käyttää koko työvuoron ajan, jos sitä ei oteta pois päästä. Käytetty hiussuojus laitetaan suoraan jätteisiin.

Kirurginen suu- ja nenäsuojus

Kirurginen suu-nenäsuojus on kertakäyttöinen ja toimenpidekohtainen. Se suojaa steriiliä aluetta ja käyttäjää veri- ja eriteroiskeilta. Se puetaan kasvoille tiiviisti siten, että nenä ja suu peittyvät. Riisuttaessa suu-nenäsuojusta käsitellään nauhoista, ja se laitetaan suoraan jätteisiin. Sitä ei lasketa kaulalle tai laiteta taskuun.

Suu-nenäsuojus ei suojaa ilmatartunnoilta. Ilmavarotoimissa on käytettävä FFP2- tai FFP3-hengityksen suojainta.

FFP2- ja FFP3-hengityksensuojain

Henkilökunnan on käytettävä FFP2- tai FFP3- hengityksensuojainta hoidettaessa potilasta, jolla on ilman välityksellä tarttuva tauti. Hengityksensuojain on kertakäyttöinen ja se riisutaan suoraan jätteisiin.

Silmäsuojus

Silmäsuojuksella estetään veri- ja eriteroiskeet silmien limakalvoille. Omat silmälasit eivät anna riittävää suojaa. Kertakäyttöinen silmäsuojus laitetaan käytön jälkeen jätteisiin. Monikäyttöinen pestään huuhteludesinfektiokoneessa tai pyyhitään desinfektiopyyhkeellä.

Suojakäsineet

Suojakäsineiden tarkoituksena on estää työntekijän käsiä likaantumasta sekä suojata aseptista aluetta ja potilasta mikrobeilta. Suojakäsineet ovat kertakäyttöiset, potilaskohtaiset, tehtäväkohtaiset ja toimenpidekohtaiset.

Kengänsuojukset

Kengänsuojusten käyttö on infektioiden torjunnan kannalta tarpeetonta. Henkilökunta ei käytä kengänsuojuksia sairaalassa.