Ohjekirje 90104/2016
22.11.2016
Päivitetty 28.11.2018
Kari-Matti Hiltunen
Tiina Surakka

Työntekijän työasu- ja hygieniaohje

Hoitoon liittyvien infektioiden torjunta on tärkeä osa potilaan palveluprosessia. Tartunnat leviävät pääasiallisesti sairaalan työntekijöiden, potilaiden ja vierailijoiden välityksellä. Potilaan turvallinen ja laadukas hoito varmistetaan ja infektioiden synty ja leviäminen estetään toimimalla aseptisesti.

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri on palveluorganisaatio, jossa jokainen työntekijä noudattaa sekä koko sairaalan että yksiköiden omia ja pukeutuu ja käyttäytyy palveluorganisaation vaatimusten mukaisesti. Välitöntä potilastyötä tekevien hygieniaohjeet ovat tarkemmat kuin muiden henkilöstöön kuuluvien ohjeet.

Vastuulliseen ja ammatilliseen toimintaan kuuluu olennaisena osana käsihygienia, työ- ja suojavaatteiden oikea käyttö, omasta terveydestä ja siisteydestä huolehtiminen sekä sairauksien asianmukainen hoito ja rokotussuojasta huolehtiminen.

Suojavaatteet ja työasut

Suojavaatteen tarkoitus on suojata työntekijän omia vaatteita ja ehkäistä potilaasta työntekijään tarttuvia infektioita. Suojavaatteen tulee peittää alla olevat vaatteet. Jos työpisteessä käytetään omia vaatteita, niiden on oltava asialliset ja työvaatteiksi sopivat. Työyksikön ulkopuolella sairaala-alueella voi liikkua työasussa, mutta sairaala-alueen ulkopuolella käytetään omia vaatteita.

Potilashoitoon osallistuvat työntekijät, opiskelijat sekä sairaala- ja välinehuoltajat käyttävät sairaanhoitopiirin hankkimaa ja huoltamaa työasua. Työasu vaihdetaan päivittäin tai tarpeen mukaan useammin. Potilastyössä ei käytetä pitkähihaisia vaatteita. Turvallisuusnäkökulmasta pitkähihalliset lääkärintakin hihat kääritään kyynärtaipeiden yläpuolelle potilastyössä. Henkilökortti- ja avainkaulanauhat sekä solmiot pidetään puhtaina ja työasuun kiinnitettyinä.

Uskonnollisista syistä käytettävä päähine tai huivi vaihdetaan ja pestään päivittäin tai useammin sen likaantuessa. Kokonaan kasvot peittävän päähineen tai huivin käyttö ei ole mahdollista, sillä potilaalla tulee olla oikeus tunnistaa häntä hoitava henkilökunta hoito- ja palvelutilanteessa. Työpisteissä, joissa käytetään hiussuojusta, käytetään huivin sijaan kertakäyttöistä hiussuojusta.

Työjalkineiden valinnassa tulee huomioida jalkineiden turvallisuus- ja työsuojelulliset ohjeet. Työjalkineiden kanssa on käytettävä sukkia. Jokainen työntekijä huolehtii itse työjalkineiden puhtaudesta.

Käsihygienia ja korujen käyttö

Kaikki sairaalassa työskentelevät noudattavat hyvää käsihygieniaa. Hyvän käsihygienian edellytys on, että käsien iho on ehjä ja kädet desinfioidaan käsihuuhteella.

Toimintayksiköissä, joissa hoidetaan, tutkitaan ja vastaanotetaan potilaita sekä välinehuollon ja sairaalahuollon tiloissa työskenteleviltä, edellytetään korkealaatuista käsihygieniaa. Näissä tiloissa työskentelevillä käsien tulee olla paljaat kyynärpäihin asti eikä käsien, ranteiden tai kyynärvarren alueella saa olla desinfiointia vaikeuttavia tekijöitä. Sormusten, kellon, rannekkeiden ja rannekorujen käyttö on kielletty. Kynnet pidetään lyhyinä ja kynnenaluset puhtaina. Kynsilakkaa, kynsikoruja tai rakenne- tai geelikynsiä ei saa käyttää. Sairauden hoitoon käytettävää tukea, lastaa, painehihaa tai -käsinettä, joka ulottuu kyynärpään tason alapuolelle, ei voi käyttää fyysisessä potilastyössä.

Potilastyössä ei saa käyttää suuria kaula- ja korvakoruja, koska ne lisäävät tapaturma- ja tartuntariskiä. Pienetkin korut tulee puhdistaa usein. Lävistysten käyttämisessä noudatetaan hyvää ammatillisuutta ja harkintaa huomioiden työturvallisuusnäkökohdat. Suun ja nenän limakalvoilla olevia lävistyksiä on vältettävä.

Henkilökohtainen hygienia

Hyvästä henkilökohtaisesta hygieniasta huolehtiminen on tärkeää. Hiukset, parta ja viikset pidetään siistinä ja puhtaina. Pitkät hiukset ja rastat pidetään potilastyössä sidottuina. Kaikille ammattiryhmille suositetaan hajusteettomien hygieniatuotteiden käyttöä allergisten reaktioiden ehkäisemiseksi. Henkilökunnan tupakointi työaikana on kielletty Pirkanmaan sairaanhoitopiirin tiloissa ja alueella.