Karbapenemaasia tuottava enterobakteeri (CPE)

CPE lyhenne tulee sanoista carbapenemase producing enterobacteriae

Karbapenemaaseja tuottavia enterobakteereja kutsutaan CPE-bakteereiksi. Karbapenemaasigeeni tekee bakteerin vastustuskykyiseksi myös erityisen laajakirjoisille antibiooteille, karbapeneemeille. Bakteerit, joilla voi olla karbapenemaasi-ominaisuus ovat esimerkiksi Klebsiella pneumoniae ja Enterobacter sp.

CPE ilmenee useimmiten pelkkänä bakteerikantajuutena ilman infektiota. Yleisin CPE:n aiheuttama infektio on virtsatieinfektio ja gastrokirurgiset infektiot. Hoidossa joudutaan käyttämään monen antibiootin yhdistelmää, koska tehokkaita lääkkeitä on niukasti tai ei lainkaan tarjolla.

Kun CPE-bakteeri löytyy potilaan bakteeriviljelynäytteestä tai seulonnasta, on tämä henkilö bakteerin kantaja. Infektio tarkoittaa sitä, että CPE-bakteeri aiheuttaa henkilölle oireisen taudin.

CPE-bakteerien sairaalahygieniset ongelmat liittyvät erityisesti bakteerin kykyyn kolonisoida viemäreitä, lavuaareja ja osastojen kosteita tiloja. Siksi CPE-epäilytilanteessa sairaalasiivoukseen liittyy erityistoimenpiteitä nimenomaan kosteissa tiloissa (Eristyssiivousohje).

CPE-bakteerit tarttuvat kosketustartuntana. Bakteerin voi saada erityisesti ulkomailla sairaalahoidossa. Riski on suuri esimerkiksi Kreikan, Italian, Kiinan, Venäjän tai Intian sairaaloissa hoidetuilla potilailla. Siksi ulkomailla sairaalahoitoa saaneita seulotaan näiden bakteereiden varalta.

CPE-kantajuus ei vaikuta kantajansa elämään kotona, työpaikalla, harrastuksissa tai ihmissuhteissa. CPE-infektioiden hoidon suunnittelu kuuluu infektiolääkärille.