ESBL lyhenne tulee sanoista extended-spectrum beta-lactamases
ESBL tarkoittaa gramnegatiivisten sauvabakteerien tuottamia entsyymejä, jotka kykenevät hajottamaan lähes kaikkia beetalaktaamiantibiootteja. Lisäksi ESBL-kannat usein ovat vastustuskykyisiä osalle muita antibiootteja. Tavallisimmin ESBL-ominaisuus tavataan Escherichia coli (ESBL-E. coli) tai Klebsiella (ESBL-Klebsiella) -lajien kohdalla. Suomessa ESBL-löydökset ovat valtaosin E. coli -kantoja, viitisen prosenttia löydöksistä on Klebsiella-kantoja. Nämä bakteerilajit elävät runsaina ihmisen suolistossa ja ovat muun muassa tavallisia virtsatieinfektioiden aiheuttajia.
ESBL-kantajuus todetaan useimmiten virtsan bakteeriviljelynäytteessä. ESBL-kantajuuden selvittämiseksi ei ole käytössä seulontanäytettä.
Tämän hetkisen tiedon mukaan näyttää siltä, että merkittävin laitosepidemian riski liittyy ESBL-Klebsiellaan. Sen sijaan ESBL-E. coli:n aiheuttamia laitosepidemioita on kuvattu vähemmän. Tästä syystä näiden kahden ESBL-tyypin kohdalla suositetaan erilaisia toimintatapoja. Riskitietomerkintä potilastietoihin tehdään vain potilaalle, jolla on todettu ESBL-Klebsiella
ESBL:n kantajaksi kutsutaan henkilöä, jolla on todettu ESBL-Klebsiella -kanta elimistössään (esimerkiksi virtsassa). ESBL-Klebsiellan kantajuus ei ole sairaus, vaan pieni poikkeavuus elimistön bakteerikasvustossa. ESBL-Klebsiella -infektio on ESBL-kannan aiheuttama tulehdus. Infektio hoidetaan oikein valituilla antibiooteilla.
Sosiaali- ja terveydenhuollon toimintayksikössä ESBL-E.coli-kantajien kohdalla noudatetaan tavanomaisia varotoimia, ellei ole olemassa muuta syytä kosketusvarotoimille. Potilas, jolla on todettu ESBL-Klebsiella, hoidetaan sairaalassa osastohoidossa ollessaan kosketusvarotoimien mukaisesti.
ESBL-kanta ei vaikuta kantajansa elämään kotona, työpaikalla, harrastuksissa tai ihmissuhteissa.