Julkaistu 25.9.2020, päivitetty 28.9.2020

Kirurgisen suu-nenäsuojuksen tai visiirin käyttö Tays-sairaaloissa COVID-19-pandemian aikana

Työntekijät käyttävät kirurgista suu-nenäsuojusta koronaviruspandemian aikana työskennellessään tiloissa, joissa hoidetaan tai tutkitaan potilaita. Näitä tiloja ovat esimerkiksi:

 • Vuodeosastot
 • Teho- ja valvontaosastot
 • Poliklinikat
 • Leikkausosastot ja toimenpideyksiköt
 • Diagnostiikan tilat

Kirurgisen suu-nenäsuojuksen käytön tarkoitus on ehkäistä sekä työntekijöiden välisiä, että potilaiden ja työntekijöiden välisiä tartuntoja. Tästä syystä kirurgista suu-nenäsuojusta käytetään koko työvuoron ajan, lukuun ottamatta taukoja. Suu-nenäsuojus puetaan heti yksikköön saavuttaessa ja sitä käytetään myös osaston kanslioissa, käytävillä ja muissa tiloissa, joissa kohdataan toisia ihmisiä. On suositeltavaa käyttää kirurgista suu-nenäsuojusta myös sairaalan yleisissä tiloissa oleskellessa.

Suu-nenäsuojusta ei tarvitse käyttää työskenneltäessä yksin omassa huoneessa. Sitä ei tarvitse käyttää myöskään kontakteissa, joissa työntekijän ja potilaan välissä on ikkuna tai suojapleksi, ellei työntekijä työskentele toimistotilassa yhdessä muiden työntekijöiden kanssa.

Työntekijällä tarkoitetaan kaikkia hoitoyksikössä työskenteleviä sekä yksikön ulkopuolelta tulevia työntekijöitä, kuten kuvantamisen ja laboratorion henkilökuntaa, fysioterapeutteja, sairaalahuoltajia, huoltohenkilöstöä, sairaalapappeja ym. Yksikkö antaa ulkopuolelta tulevalle työntekijälle kirurgisen suu-nenäsuojuksen, mikäli hänellä ei sitä ole. Potilaiden ja läheisten vierailuista voit lukea ohjeesta Vierailut PSHP:n sairaaloiden vuodeosastoilla - ohje henkilökunnalle.

Kirurgisen suu-nenäsuojuksen sijaan voidaan käyttää pitkää, suun peittävää visiiriä. Visiirin käyttö voi olla perusteltua esimerkiksi psykiatrisessa hoidossa ja kehitysvammahuollossa, jos kasvojen näkyminen on tarpeen. Visiiri voi olla hyvä vaihtoehto myös niille työntekijöille, jotka työskentelevät pääosin toimistotiloissa ja liikkuminen potilastiloissa on vähäistä.

Taukojen aikana työntekijöiden on huolehdittava turvavälien toteutumisesta. Yksikössä määritellään kuinka monta työntekijää voi samanaikaisesti olla taukohuoneessa, jotta turvavälit voidaan pitää. Ruokailuajat porrastetaan, ettei määrä ylity. Mikäli mahdollista, syödään samoissa ryhmissä, jotta kontaktien määrä pysyy mahdollisimman pienenä.

Kirurgisen suu-nenäsuojuksen käyttö

 • Voit käyttää samaa suojusta kunnes se kostuu, likaantuu tai joudut jostain muusta syystä poistamaan sen kasvoilta (esim. tauolle mennessä)
 • Kirurginen suu-nenäsuojus tulee vaihtaa puhtaaseen myös ennen aseptiikkaa vaativia toimenpiteitä sekä pisaravarotoimin hoidettavan potilaan huoneesta poistuttaessa.
 • Älä koskettele suojusta käytön aikana. Älä laske suojusta rinnuksille, leuan alle tai nosta otsalle. Suojuksen tulee olla kasvoilla paikallaan koskematta koko käyttöajan.

Suojuksen pukeminen:

 1. Desinfioi kädet.
 2. Pue kirurginen suu-nenäsuojus. Asettele se huolellisesti kasvoille, koska et voi korjailla asentoa myöhemmin.
 3. Desinfioi kädet.

Suojuksen riisuminen:

 1. Desinfioi kädet.
 2. Poista suojus koskemalla vain kiinnitysnauhoihin tai kumilenkkeihin. Älä koske suojainosaan.
 3. Desinfioi kädet suojaimen poiston jälkeen.

Visiirin käyttö
 

 • Voit käyttää visiiriä yhtäjaksoisesti taukoon saakka, jos et koskettele sitä käytön aikana.
 • Riisu ja desinfioi visiiri käytön aikana, jos se likaantuu.
 • Visiiri tulee desinfioida myös ennen aseptiikkaa vaativia toimenpiteitä sekä pisaravarotoimin hoidettavan potilaan huoneesta poistuttaessa.
 • Visiirin tulee olla paikallaan koskematta koko käyttöajan.

Visiirin pukeminen:

 • Desinfioi kädet.
 • Asettele puhdas visiiri paikalleen huolellisesti.
 • Desinfioi kädet.

Visiirin riisuminen:

 1. Desinfioi kädet.
 2. Pue suojakäsineet ja ota desinfektiopyyhe toiseen käteen.
 3. Riisu visiiri.
 4. Pyyhi visiiri desinfektiopyyhkeellä (esim. WetWipe Triamin tai Apowipe) tai käytä pyyhkimiseen desinfektioaineliuosta (Erisan Oxy+ 2% tai Easydes) ja kertakäyttöistä siivouspyyhettä.
 5. Aseta puhdistettu silmäsuojain tai visiiri puhtaalle tasolle (tason voi tarvittaessa puhdistaa samaa desinfektioliinaa käyttäen).
 6. Säilytä desinfioitu visiiri niin, että se pysyy puhtaana. Voit laittaa sen esimerkiksi puhtaaseen muovipussiin.

Muita suojaimia käytetään potilaan varotoimiluokan mukaisesti.

Jos epäillään COVID-19-infektiota, noudatetaan erillisiä hoito- ja suojainohjeita.