Lutikka

Suomessa on noin 500 eri ludelajia. Lutikka (seinälude, bed bug) on luteisiin kuuluva ihmisen ulkoloinen. Se käyttää ravinnokseen ihmisen verta, jota se imee yöllä ihmisen nukkuessa. Kooltaan aikuinen lutikka on 3,5–5,5 millimetriä pitkä. Väritys voi vaihdella vaaleasta hyvinkin tummaan. Lutikka elää asuntojen rakenteissa tai huonekaluissa, yleensä makuutiloissa vuoteen läheisyydessä. Tyypillisiä suojapaikkoja lutikoilla ovat vuoteen jalat ja päädyt, patjat ja petivaatteet, kalusteet vuoteen läheisyydessä, repsottavat tapetit, valokatkaisijat ja pistorasiat, jalkalistat ja mattojen aluset, sekä erilaiset raot ja halkeamat seinissä ja lattioissa. Lutikka pysyttelee suojapaikassansa eikä lähde itse liikkeelle muihin tiloihin. Se voi kuitenkin kulkeutua huonekalujen ja tavaroiden mukana paikasta toiseen, esimerkiksi matkalaukun mukana hotellista kotiin.

Lutikka voi elää kuukausia ilman ravintoa ja se kestää hyvin kylmää ja lämpöä. Hedelmöittynyt naaras munii elinaikanaan 200–500 munaa. Lutikan purema ei satu, koska se imiessään erittää puuduttavaa ainetta. Puremat aiheuttavat iholla punaisia läiskiä, jotka voivat kutista. Kutinaa ei esiinny kaikilla. Ruokailtuaan lutikka hakeutuu takaisin suojaan. Matkalla suojaan se ulostaa. Ulostetahrat ovat mustia pisteitä lutikan suojapaikkojen läheisyydessä tai vuodevaatteissa.

Terveydenhuollon ja sosiaalihuollon toimipisteissä (sairaaloissa, vanhainkodeissa, ryhmäkodeissa, palvelutaloissa, asuntoloissa jne.) lutikkatorjuntatyön tekee tähän asiaan erikoistunut tuholaistorjuntayritys. Tuholaistorjuntayrityksen antamia ohjeita noudatetaan tarkasti.

Lutikat terveyden- tai sosiaalihuollon yksikössä

Torjuntatoimien aloittaminen

Lutikan tunnistaa elävistä luteista tai ulostetahroista.  Jos tilassa on tai epäillään olevan lutikoita, torjuntatoimet aloitetaan heti.

  1. Huoneesta poistutaan. Huoneesta ei oteta mitään mukaan.
  2. Huoneen ovi pidetään suljettuna. Kukaan ei saa mennä huoneeseen.
  3. Jos huoneessa on potilas tai asukas, hän menee mahdollisimman nopeasti suihkuun (tai saunaan, jos mahdollista) ja peseytyy. Hänen päällään olleet vaatteet pakataan pesulaa varten itsestään sulavaan pyykkipussiin. Jos yksikössä ei ole pesulapalveluita käytössä, päällä olleet vaatteet laitetaan suoraan pesukoneeseen ja pestään välittömästi 60 asteessa.
  4. Otetaan yhteys kiinteistön huollosta vastaavaan tahoon sekä Tampereen yliopistollisen sairaalan infektioyksikköön hygieniahoitajaan. Kiinteistön huollosta vastaavan tahon kanssa sovitaan, mihin tuholaistorjuntayritykseen otetaan yhteyttä ja kuka on yhteydessä tuholaistorjuntaan.

Huoneen ja muiden tilojen tarkistaminen

Huone, jossa on havaittu lutikoita tai ulostetahroja, tarkistetaan joko tuholaistorjuntayrityksen työntekijän kanssa yhteistyössä tai hänen ohjeittensa mukaan. Myös yksikön muut tilat tarkistetaan tuholaistorjuntayrityksen ohjeiden mukaisesti.

Irtaimiston, tekstiilien ja kiinteistön rakenteiden käsittely

Tilojen, jossa on todettu lutikoita, irtaimisto ja tekstiilit pakataan muovisäkkeihin tai muovitetaan. Osa irtaimistosta voidaan joutua hävittämään, jos lutikka ongelma on laaja ja epäillään, että lutikoita tai niiden munia on esimerkiksi huonekaluissa. Taysin jäteasemalle lähetettävät jätteet kerätään muovipussiin, joka suljetaan ja laitetaan punaiseen muovisäkkiin. Säkki suljetaan huolellisesti ja merkitään: vastuuyksikön lyhenne ja kustannuspaikan numero. Jätteitä ei saa pudottaa alas jätekuilusta, vaan kuljetusyksikkö noutaa ne. Jäteohje: Jäteohje: Biologinen jäte - ei tunnistettava, koodiväri punainen

Lutikat ja sen eri kehitysvaiheet kuolevat tehokkaimmin kuumassa. Irtaimisto viedään muovitettuna 80-asteiseen saunaan vähintään kahdeksi tunniksi. Lämpökäsiteltävä irtaimisto on tärkeä pakata muovipusseihin tai muuten muovittaa, jotta lutikat eivät pääse putoamaan käsiteltävistä huonekaluista siirron tai lämpökäsittelyn aikana. Mikäli yksikössä ei ole käytössä saunaa, tuholaistorjuntayritys antaa ohjeet irtaimiston käsittelylle. 

Jos yksikkö käyttää pesulapalveluita, tekstiilit pakataan sulaviin muovipusseihin ja lähetetään pesulaan. Pesulaa tiedotetaan lutikkaongelmasta ennen pyykin lähetystä. Jos yksikössä ei ole käytössä pesulapalveluita, pestään likaiset ja käytössä olleet tekstiilit (vaatteet ja vuodevaatteet) yksikön pesukoneessa 60 asteessa. Mikäli käytössä on kuivausrumpu, kuivataan tekstiilit siinä. Pestäviä tekstiileitä ei saa säilyttää pyykkikoreissa ennen pesua. Jos pestäviä tekstiilejä ei saada suoraan pesukoneeseen, ne pakataan muovipusseihin jotka suljetaan hyvin. Puhtaat tekstiilit ja tekstiilit, jotka eivät kestä 60 asteen vesipesua, voidaan kuumakäsitellä saunassa muun irtaimiston kanssa. Kengät eivät välttämättä kestä saunan kuumakäsittelyä. Kengät voidaan kylmäkäsitellä pakastimessa. Kengät pakataan muovipussiin ja laitetaan pakastimeen, joka ei sisällä elintarvikkeita, kahdeksi vuorokaudeksi. Pakastimen tulee olla -15 astetta tai sitä kylmempi. 

Kiinteistön rakenteiden torjuntaruiskutuksesta vastaa tuholaistorjuntayritys. Käsittelyssä käytetään ammattikäyttöön tarkoitettua pitkävaikutteista torjunta-ainetta. Tuholaistorjuntayrityksen työntekijä antaa ohjeet siitä, koska huoneen tai käsitellyn kiinteistön voi ottaa käyttöön.

Lutikkaongelman ehkäisy

Koska lutikat leviävät rakennuksesta toiseen ihmisen tavaroiden mukana, on torjunta haastavaa. Potilaan tai uuden asukkaan tavarat voidaan lämpökäsitellä saunassa (80 astetta, vähintään kaksi tuntia), jos epäillään tai tiedetään, että potilas tulee yksikköön paikasta jossa on lutikoita. Lämpökäsittely suoritetaan heti potilaan saavuttua. Tavaroista poistetaan kuumaa kestämättömät tuotteet, kuten kosmetiikka. Matkalaukku tai vastaava laitetaan kuumaan saunaan suljettuna noin tunniksi, jonka jälkeen se avataan. Lämpökäsittelyn tulee kestää vähintään kaksi tuntia.

Jos potilas tulee yksikköön jossa tavaroiden lämpökäsittely ei ole mahdollista, pakataan potilaan tavarat tiiviisti muovipusseihin ja otetaan yhteys hygieniahoitajaan.