Päätäi

Mikä on päätäi?

Täit ovat vaikeasti huomattavia, litteitä, harmahtavia 1–4 mm pituisia loisia, jotka elävät hiuspohjassa ja hiuksissa. Täit ovat riippuvaisia elinympäristöstään ja veriaterioista, ja joutuessaan pois hiuksista ne kuolevat parin vuorokauden kuluessa. Täit eivät osaa lentää eivätkä hyppiä: ne tarttuvat yleensä suorassa lähikontaktissa ihmisestä toiseen, mutta tartunta mm. kampojen, päähineiden ja hiuslenksujen kautta on myös mahdollinen.

Täit eivät levitä tarttuvia tauteja eivätkä ole terveydelle vaarallisia.

Täitartuntaa epäiltäessä hiusten tarkastelu pitää tehdä hyvässä valaistuksessa, mahdollisesti suurennuslasia apuna käyttäen. Hiukset kammataan täikammalla joko kuivana, tai kosteana ja hoitoaineella käsiteltynä. Aikuiset täit tai niiden munat, saivaret, ovat lähellä hiuspohjaa tavallisesti runsaimmin niskan ja korvantaustojen hiuksissa. Usein täit aiheuttavat kutinaa, mutta eivät aina: kutinan puuttuminen ei poissulje täitartuntaa.

Täiden hävittäminen

Täit eivät häviä itsekseen vaan ne tulee hoitaa joko hyönteismyrkkypohjaisilla aineilla (esim. Nix, Prioderm) tai silikonivalmisteilla (esim. Nyda, Hedrin). Hoidossa on tärkeää noudattaa tarkasti valmisteen käyttöohjetta ja uusia käsittely 7–10 vuorokauden kuluttua, koska hoito ei välttämättä tuhoa täin munia. Käsittelyn jälkeen hiukset kammataan täikammalla 2–3 kertaa viikossa, kunnes täitä ja saivareita ei enää löydetä.

Resistenssi varsinkin Nixin sisältämälle permetriinille on mahdollista. Jos käsittely ei tehoa, kannattaa uusintahoito tehdä toisella valmisteella.

Ympäristön toimenpiteet

Läheistä päästä päähän -kontaktia vältetään kunnes ensimmäinen hoitokäsittely on tehty.

Potilaan liinavaatteet, tyyny ja peitto, alusvaatteet ja päähineet sekä pehmolelut vaihdetaan molempien hoitokertojen jälkeen puhtaisiin ja lähetetään pestäviksi. Pesua kestämättömät pakataan muovipussiin ja pidetään pois käytöstä viikon ajan. Myös pakastaminen yön yli ja kuiva kuumuus 1–2 tuntia vähintään 80° C  (esimerkiksi saunan lauteilla) hävittävät täit. Sairaalan kammat, hiusharjat ym. pestään huuhteludesinfektiokoneessa tai laitetaan roskiin.

Potilaan omat vaatteet, päähineet, pehmolelut sekä kammat ja harjat annetaan kotiin huollettavaksi.

Pyykki kaksoispakataan, ensin liukenevaan pyykkipussiin, joka laitetaan keltaiseen pyykkipussiin. Pussia ei saa pudottaa kuiluun. Potilassänky ja muu hoitoympäristö puhdistetaan normaaliin tapaan.

Läheisten sairaalakavereiden päät tarkastetaan ja hoidetaan ne, joilta täitä löytyy. Ohjeistetaan tarvittaessa perheenjäsenten ja ystävien päiden tutkiminen.

Kosketusvarotoimia  noudatetaan 24 tuntia tehokkaan hoidon alusta.