Toimintaohje sote-yksikössä todetun asukkaan, potilaan tai henkilökunnan Covid-tapauksen ensitoimiin

Päivitetty 22.11.2022

Ohje sairastuneen potilaan tai asukkaan ensitoimiin 

 1. Sairastunut asukas tai potilas siirretään mahdollisimman pian yhden hengen huoneeseen, ellei hän sellaisessa jo ole. Hänet hoidetaan koronavarotoimin. Jos on kyseessä esimerkiksi samassa asunnossa asuva pariskunta, he voivat jäädä samaan asuntoon, ja molempia hoidetaan koronavarotoimin 
 2. Selvitä altistuneet eli huonetoverit tartuttavuusajalta (alkaen kaksi vuorokautta ennen oireiden alkua, tai näytteenottopäivää, jos oireita ei ole) 
  1. Huonetoverit siirretään yhden hengen huoneisiin, eri huoneeseen kuin sairastunut. Jos huonetovereita useampi, eikä kaikille voida järjestää yhden hengen huonetta, voit sijoittaa heidät keskenään samaan huoneeseen 
  2. Hanki valmiiksi tiedot mahdollisista toisiin yksiköihin/sairaalaan siirtyneistä huonetovereista 
  3. Altistuneet hoidetaan kuusi vuorokautta (viimeinen altistuspäivä on nro 1 päivä) käyttäen FFP2-suojainta ja silmäsuojainta. Altistunut testataan, mikäli hänelle tulee oireita.
 3. Oireettoman altistuneen asukkaan tai potilaan hoito ja kuntoutus tulisi pyrkiä toteuttamaan aiemmin suunnitellusti, mutta siten, etteivät muut altistu. Potilas voi esimerkiksi ulkoilla ja liikkua huolehtien turvaväleistä, maskia suositellaan käytettäväksi huoneen ulkopuolella. 
 4. Selvitä asukkaiden tai potilaiden rokotuskattavuus: onko rokotettu, montako annosta saanut 
 5. Mikäli yksikössä tapahtuu koronan leviämistä asukkaiden tai potilaiden välillä tai henkilökunnasta asukkaisiin tai potilaisiin, on epidemiasta ilmoitettava Infektioyksikköön osoitteeseen karanteeni@pshp.fi. Työntekijöiden välisistä tartunnoista ei tarvitse ilmoittaa. Yksikkö voi päivittää tilannetietoja useamman kerran epidemian aikana tai ilmoittaa epidemiasta vasta sen laannuttua, jolloin ilmoituksia ei tarvitse tehdä useita.

Tee ilmoitus seuraavan ohjeen mukaisesti: 

 • Otsikoksi: Koronatartunta ”yksikön nimi” 
 • Viestiin tiedoksi: 
  • Sairastuneiden potilaiden tai asukkaiden määrä 
  • Yksikön nimi ja sijaintikunta 
  • Yhteyshenkilön nimi ja puhelinnumero  
 • Mikäli toivot apua epidemiaan liittyvissä asioissa, liitä viestiin myös seuraavat tiedot: 
  • Asukkaiden määrä ja rokotekattavuus (jos helposti selvitettävissä) 
  • Yksikön asumismuoto 
  • Onko muita oireisia potilaita tai asukkaita 

Tays infektioyksikkö kuittaa vastaanotetun sähköpostin. Lähtökohtaisesti emme ole yhteydessä puhelimitse, ellei tarvita nopeasti lisätietoja. 

Toimintaohje sote-yksikössä todetun työntekijän Covid-tapauksen ensitoimiin 

 1. Selvitä, onko muita oireisia asukkaita, potilaita tai henkilökuntaa. Oireisista otetaan koronanäytteet. Jos oireinen henkilö on 
  1. henkilökuntaa, hän varaa heti näytteenottoajan ja menee kotiin odottamaan tulosta 
  2. Asukas tai potilas, järjestä näytteenotto ja pyri pitämään henkilö omassa huoneessaan, kunnes tulos on tullut