Tuhkarokko

Tuhkarokko on paramyksoviruksen aiheuttama erittäin herkästi tarttuva infektio. Tauti tarttuu kosketus- ja pisaratartuntana sekä ilmateitse. Tartuntoja on kuvattu myös kontaminoituneiden pintojen välityksellä.

Itämisaika tarunnasta ensioireiden alkuun on yleensä 9–11 vuorokautta, mutta voi vaihdella 7–21 vuorokauden välillä. Tuhkarokkoa sairastava potilas on tartuttava neljä vuorokautta ennen ihottumaa (eli jo vuorokausi ennen ensioireita) ja neljä vuorokautta ihottuman puhkeamisen jälkeen.

Näytteenotto- ja lähettämisohjeet tuhkarokkoa epäiltäessä

Tuhkarokkopotilas hoidetaan alipaineistetussa huoneessa ilmavarotoimin koko tartuttavuusajan. Potilaan hoitoon saavat osallistua vain ne työntekijät, jotka ovat joko sairastaneet tuhkarokon tai saaneet kaksi tuhkarokkorokotusta. Niiden työntekijöiden, joiden immuniteetista ei ole varmuutta, ei tulisi mennä tartuttavan tuhkarokkopotilaan huoneeseen.

Tuhkarokolle altistuneen, rokottamattoman työntekijän on otettava yhteyttä viiveettä työterveyshuoltoon. Perusterveelle työntekijälle annetaan MPR-rokote (mielellään 72 tunnin kuluessa altistuksesta), raskaana oleva tai immuunipuutteinen työntekijä suojataan immunoglobuliinilla (viikon kuluessa altistuksesta). Työntekijä pidätetään työstä viisi vuorokautta ensimmäisestä altistuksesta siihen asti, kunnes on kulunut 21 vuorokautta viimeisestä altistuksesta.

Potilashuoneessa käytetään aina FFP3-hengityksensuojaimia. Tuhkarokkopotilasta hoidetaan ilmavarotoimissa tavanomaisin varotoimin.

Potilaan hoito eristyshuoneessa. Linkki kosketusvarotoimiohjeisiin.

Potilasta kuljetetaan vain välttämättömissä tilanteissa, kuljetuksen ajaksi potilaalle laitetaan suu-nenäsuojus. Potilaalle opetetaan yskimis- ja käsihygienia.

Eristyshuoneeseen menemiseen täytyy olla henkilökunnan lupa. Henkilökunnan on selvitettävä vierailijoille tartuntavaara ja taudin leviämistapa. Ei-immuunien henkilöiden vierailut sallitaan vasta kun tartuttavuusaika on ohitettu. Immuunit (kaksi rokotusta saaneet tai tuhkarokon sairastaneet) vierailijat suojautuvat samoin kuin työntekijät.