Infektioiden torjunta asumispalveluyksikössä
30.8.2021
Tässä ohjeessa asumispalveluyksiköillä tarkoitetaan pitkäaikaista hoivaa ja huolenpitoa antavia yksiköitä, kuten palveluasuminen, tehostettu palveluasuminen ja vanhainkoti. Terveyskeskuksissa noudatetaan akuuttisairaanhoitoon tarkoitettuja ohjeita myös pitkäaikaishoidossa olevien potilaiden kohdalla.
Tavanomaiset varotoimet ovat infektioiden torjunnan perusta asumispalveluyksiköissä. Niillä pyritään estämään mikrobien siirtymistä työntekijästä asukkaaseen, asukkaasta tai asukkaan hoitoympäristöstä työntekijään ja edelleen toisiin asukkaisiin. Tavanomaisia varotoimia ja muita hygieniaan liittyviä toimia noudatetaan kaikkien asukkaiden hoidossa.
1. Työntekijän henkilökohtainen hygienia ja työasu
2. Käsihygienia
2.1. Käsidesinfektio
2.2 Käsien peseminen
3. Suojaimet
3.1 Kertakäyttöiset suojakäsineet
3.2 Kirurginen suu-nenäsuojus
3.3 Suojatakki tai -esiliina
3.4 Kumisaappaat
3.5 Suojainten pukeminen
3.6 Suojainten riisuminen
4. Pisto- ja viiltotapaturmien ehkäisy
5. Eritetahrat
6. Asukkaiden ja vierailijoiden ohjaus
7. Asukkaan henkilökohtainen hygienia sekä hoito- ja hygieniatuotteet
8. Asukashuone ja ympäristö sekä yhteisten tilojen käyttäminen
9. Tutkimus- ja hoitovälineiden huolto
10. Apuvälineet
11. Fysioterapia
12. Lääkkeiden käsittely
13. Siirtokuljetus
14. Vainajan laitto
15. Pyykkihuolto
15.1 Pyykin käsittely
15.2 Pyykin pesu
16. Jätteet
17. Siivous
17.1 Desinfektioaineiden käyttö
17.2 Siivoustekstiilien ja -välineiden huolto
17.3 Asukashuoneen siivous
17.4 Vuodehuolto
17.5 Asukashuoneen siivous asukasvaihdossa
17.6 Yhteisten tilojen siivous
17.7 Yhteiskäytössä olevien pesu- ja saunatilojen käyttö ja siivous
18. Lemmikkien vierailu asumispalveluyksikössä
19. Elintarvikehygienia
Hyvä henkilökohtainen hygienia on tärkeä osa niin asukas- kuin työturvallisuutta. Se luo perustan tartuntojen ehkäisylle. Katso tarkemmat ohjeet Henkilökunnan infektioiden torjunta -ohjeista.
Käytä käsien desinfektioon alkoholipohjaista käsihuuhdetta. Käsihuuhteen on oltava EN 1500, EN 13727 ja EN 13624 testit läpäissyt tuote. Etanolipitoisuuden on oltava vähintään 70 prosenttia. Käsihuuhteen kerta-annos on 3–5 ml käden koosta riippuen. Anna käsihuuhteen vaikuttaa riittävän desinfektiotehon saavuttamiseksi vähintään 15 sekuntia.
Video käsien desinfektiohieronnasta
Desinfioi kädet:
- ennen ja jälkeen asukaskontaktin
- asukashuoneeseen mennessäsi ja sieltä lähtiessäsi
- ennen suojainten pukemista ja niiden riisumisen jälkeen
- ennen puhtaisiin hoito- ja tutkimusvälineisiin koskemista
- ennen hoitotoimenpidettä ja sen jälkeen sekä työvaiheiden välissä
- ennen huoltotilaan tai varastoon menoa ja tarvittaessa lähtiessä
- yksikköön tullessasi ja sieltä lähtiessäsi.
Kiinnitä huomiota käsihuuhteiden sijoitteluun; käsihuuhteen tulee olla joka tilanteessa helposti saatavilla. Hyviä sijoituspaikkoja ovat esimerkiksi yksikön ulko-ovi ja yhteiset tilat, varasto- ja huoltohuoneet, asukashuoneet ja henkilökunnan tilat. Mikäli käsihuuhdetta ei voida sijoittaa esimerkiksi asukashuoneeseen, kuljeta käsihuuhdetta mukana työpäivän ajan.
Laita ohjeistus käsihuuhteen käytöstä ulko-oven läheisyyteen sijoitetun käsihuuhteen yhteyteen. Henkilökunnan velvollisuus on opastaa vierailijoita ja omaisia käsihuuhteen käyttöön.
Pese kädet vedellä ja pesunesteellä sekä kuivaa ne kertakäyttöisellä paperipyyhkeellä. Desinfioi kädet käsihuuhteella kuivaamisen jälkeen.
Video käsien pesemisestä
Pese kädet seuraavissa tilanteissa:
- tulet ja lähdet töistä
- kätesi ovat näkyvästi likaiset tai ne tuntuvat likaiselta
- käyt WC:ssä
- oksennus-ripulitautia sairastavan asukkaan hoidon jälkeen ja ennen aseptista toimenpidettä.
Suojainten tarkoitus on estää työasun ja henkilökunnan käsien likaantuminen ja mikrobikontaminaatio sekä suojata asukkaita tartunnoilta. Säilytä suojaimet suojassa pölyltä, roiskeilta ja tarpeettomalta koskettelulta. Säilytä avatut, kertakäyttöiset suojaimet seinätelineessä. Käsittele suojaimia aina puhtain, desinfioiduin käsin.
Käytä suojakäsineitä, kun käsittelet:
- eritteitä, kuten veri, virtsa, uloste, sylki, lima, hiki, oksennus, hilse, märkäerite ja muut ihmiskehon eritteet
- rikkinäistä ihoa
- likaisia vuodevaatteita tai muita eritteisiä tekstiilejä
- haavoja
- limakalvoja
- likaisia välineitä
- kanyyleja, katetreja, dreenejä jne
- desinfektioaineita tai mikrokuitupyyhkeitä
Vaihda suojakäsineet aseptisen työjärjestyksen mukaisesti. Älä koske suojakäsineillä lähiympäristöä asukasta hoidettaessa. Ethän pue suojakäsineitä useita päällekkäin tai desinfioi niitä. Suojakäsineiden käyttö ei korvaa käsihuuhteen käyttöä eikä aseptista työskentelyä.
Riisu suojakäsineet ja desinfioi kädet heti hoitotoimenpiteen jälkeen, viimeistään poistuessasi asukas- tai hoitovyöhykkeeltä.
Hoitotyöhön soveltuvia suojakäsineitä ovat vinyyli- ja nitriilisuojakäsineet. Molemmista materiaaleista valmistetut suojakäsineet soveltuvat hoitotyöhön ja asukkaan tutkimiseen. Nitriilisuojakäsineet soveltuvat toimenpiteisiin, joissa suojakäsineeltä vaaditaan parempaa vetolujuutta ja kestävyyttä.
Käytä kirurgista suu-nenäsuojusta, kun:
- on vaara eriteroiskeista
- asukkaalla on hengitystieinfektio
- syötettäessä asukas yskii tai pärskii
- teet haavanhoitoa tai muuta aseptiikkaa vaativaa toimenpidettä.
Käytä suojatakkia tai -esiliinaa työasun suojana, kun työasu on vaarassa kastua tai likaantua eritteillä. Suojatakki tai -esiliina on tarpeen esimerkiksi vuodepesuissa, suihkutustilanteissa ja haavan hoidossa.
Asukasta suihkuttaessasi voit käyttää kertakäyttöistä tai monikäyttöistä suojaesiliinaa. Monikäyttöinen suojaesiliina on ensisijaisesti asukaskohtainen ja pestään jokaisen käyttökerran jälkeen. Jos suihkutat useamman asukkaan peräkkäin, etkä voi vaihtaa esiliinaa asukkaiden välillä, pyyhi etuosa desinfektioaineella (Kloramin-T 500–1000 ppm tai peroksygeeni, vahvuus riippuu käytettävästä valmisteesta) asukkaiden välillä. Pese esiliina suihkutuksen päätteeksi pesukoneessa vähintään 60°C.
Pesutiloissa käytettävät henkilökunnan kumisaappaat ovat henkilökohtaiset tai yhteiskäytössä olevissa saappaissa käytetään saappaan sisällä muovisuojaa. Käytön jälkeen saappaat pestään ulkopuolelta harjalla ja desinfektioaineella (Kloramin-T 500–1000 ppm tai peroksygeeni, vahvuus riippuu käytettävästä valmisteesta), jonka jälkeen ne huuhdotaan ja laitetaan kuivumaan. Saappaiden sijaan voit käyttää kertakäyttöisiä saapassuojia, joissa on liukuestepohja.
Desinfioi kädet
|
Pue ensin suojatakki
|
Pue kirurginen suu-nenäsuoja
|
Desinfioi kädet
|
Pue suojakäsineet yksitellen
|
|
Avaa suojatakin vyötärönauha
|
Riisu suojakäsineet yksitellen
|
Desinfioi kädet
|
Avaa suojatakin niskanauha
|
 |