Suojaeristysohje

Suojaeristystä noudatetaan sellaisilla potilailla, joiden infektion vastustuskyky on heikentynyt vaikean perustaudin tai siihen annetun hoidon takia. Suojaeristysohjetta noudatetaan esimerkiksi neutropeenisillä potilailla, sytostaatteja saavilla hematologisilla ja onkologisilla potilailla.

1. Huonesijoitus

Yhden hengen huone jossa oma WC ja suihku. Huoneessa ei sallita leikkokukkia tai ruukkukasveja. Turhia ovien aukomisia on vältettävä.

2. Käsihygienia

Tärkein tartuntoja ehkäisevä toimenpide on henkilökunnan, potilaiden ja vierailijoiden huolellinen käsidesinfektio, jolla vähennetään potilaan kolonisoitumista sairaalasyntyisillä mikrobeilla. Henkilökunnalla ei saa olla sormuksia, kelloja tai muita käsikoruja, rakennekynsiä tai kynsilakkaa.

3. Henkilökunta

Hyvästä käsihygieniasta huolehditaan ennen ja jälkeen potilaskontaktin. Lähihoitotilanteissa käytetään suojaimia kuten muidenkin potilaiden hoitotilanteissa. Akuuttia infektiota sairastavat eivät osallistu suojaeristyspotilaiden hoitoon. Henkilökunnalta edellytetään immuniteettia vesirokkoa, tuhkarokkoa, vihurirokkoa ja sikotautia vastaan (sairastettu tauti tai vesirokkorokotus tai MPR -rokote x 2). Syksyisin suositellaan influenssarokotteen ottamista.

4. Tutkimus- ja hoitovälineet

Varataan huoneeseen potilaskohtaiset hoito-, tutkimus- ja apuvälineet. Kertakäyttöisiä välineitä käytetään mahdollisuuksien mukaan.

5. Ruokailu

Normaalit ruokailuvälineet. Neutropeenisille potilaille tarjotaan ainoastaan kuumennettuja ruokia. Heille ei tarjota tuoresalaatteja, pastöroimattomia tuoremehuja, kotikaljaa, kotisimaa, kuumentamattomia pakastemarjoja, yrttimausteseoksia, pähkinöitä, kuorimattomia hedelmiä tai vihanneksia.

6. Pyykki ja jätteet

Normaali käytäntö.

7. Näytteiden otto ja käsittely

Näytteet otetaan ennen muiden osastopotilaiden näytteitä. Näytteenottovälineet ovat huonekohtaiset. Näytteenottokärryä ei viedä potilashuoneeseen.

8. Siivous

Suojaeristyshuone siivotaan ensimmäisenä. Käytetään mikrokuituliinoja ja yleispuhdistusainetta, eritetahrat poistetaan välittömästi eritetahradesinfektioaineella, Erisan Oxy+ 2 %. Käytetään huonekohtaisia siivousvälineitä, jotka huolletaan jokaisen käytön jälkeen.

9. Potilaan kuljettaminen

Tutkimuksiin vietäessä potilaalle laitetaan kirurginen suu-nenäsuojain.

10. Vierailut

Vierailijoille ohjataan oikea käsihuuhteen käyttö. Ota yhteyttä hoitohenkilökuntaan. Akuuttia infektiota sairastavat eivät vieraile suojaeristyspotilaan luona.