Aikuisen pernanpoistopotilaan rokottaminen

Pernalla on tärkeä tehtävä ensilinjan puolustuksessa kapselillisia bakteereita vastaan. Mikäli henkilöllä ei ole normaalisti toimivaa pernaa, on hänellä suurentunut alttius sairastua vakaviin pneumokokki-, meningokokki- tai hemofilusinfektioihin.

Rokotukset alla olevia tauteja vastaan voidaan katsoa hyväksi hoidoksi, ja niiden kustantamisesta sekä antamisesta pernanpoistopotilaalle vastaavat potilaan oma terveysasema sekä kirurginen hoitoyksikkö.

Rokotukset saa joko potilaan omalta terveysasemalta tai kirurgisesta hoitoyksiköstä (ennalta suunniteltu pernanpoisto) tai kirurgisesta hoitoyksiköstä (kiireellisen pernanpoiston jälkeen). Tehosteannokset annetaan potilaan omalta terveysasemalta käsin.

Rokotteet annetaan seuraavasti

1. Pneumokokki

Rokote: PCV-konjugaattirokote (Prevenar13®) noin kaksi viikkoa ennen leikkausta, jos se on mahdollista tai mahdollisimman pian leikkauksesta toipumisen jälkeen.

Tehosteannos: Tarvittaessa rokotussuojaa laajennetaan ja tehostetaan hoitavan lääkärin yksilöllisen harkinnan mukaan yhdellä PPV-polysakkaridirokotteella.(Pneumovax®)  Tämän jälkeen tehosteita ei tarvita.

Jos potilas on aiemmin saanut PPV-polysakkaridirokotteen (Pneumovax®), annetaan PCV-konjugaattirokote (Prevenar13®) kun edellisestä PPV-rokotteesta on kulunut vähintään yksi vuosi.

2. Meningokokki

Rokote: Konjugoitu meningokokkirokote ACWY noin kaksi viikkoa ennen leikkausta, jos se on mahdollista tai mahdollisimman pian leikkauksesta toipumisen jälkeen. Rokote on joko Menveo® tai Nimenrix®, joista jälkimmäinen on Tampereen yliopistollisen sairaalan sairaala-apteekin varastotuote.

Tehosteannos: Käytettäessä konjugoitua meningokokkirokotetta pernanpoistopotilailla nykykäsityksen mukaan tehostetta ei tarvita. Tutkimustietoa kuitenkin karttuu ja on mahdollista, että suositukset tulevat muuttumaan.

3. Hemophilus influenzae

Hib-rokote on kuulunut kansalliseen rokotusohjelmaan käytännössä jo 1990-luvun alusta alkaen. Jos rokotetta ei ole saanut, annetaan se ennen pernanpoistoa.

Rokote: Hib-rokote (Hiberix®) noin kaksi viikkoa ennen leikkausta, jos se on mahdollista tai mahdollisimman pian leikkauksesta toipumisen jälkeen.

Tehosteannos: Hib-rokotuksia ei nykykäsityksen mukaan tarvitse tehostaa.

4. Influenssa

Pernan poisto ei varsinaisesti vaikuta viruspuolustukseen. Influenssarokote kannattaa kuitenkin antaa, sillä influenssan jälkitauteina saadaan herkästi bakteeritulehduksia. Vuosittain rokotuksen voi hakea ilmaiseksi ennen epidemiakauden alkua omalta terveysasemalta. Myös pernanpoistopotilaan lähipiiri voi hakea rokotteen.

  

Rokotetutkimus tuo jatkuvasti lisätietoa erityisesti tehosteiden tarpeesta ja ajoituksesta. Lisätietoja tarvittaessa Taysin infektiolääkäriltä (puhelin 03 3116 9589) tai terveydenhuollon ammattilaisille tarkoitetusta THL:n rokoteneuvontanumerosta 029 524 6060 (arkisin kello 10–12).