Enterovirustaudit, enterorokko

Enterovirusinfektiot ovat hyvin yleisiä. Valtaosa infektioista on oireettomia tai hyvin lieväoireisia, ja infektion oireet määräytyvät virustyypin mukaan. Virus aiheuttaa flunssaa, enterorokkoa, aivokalvontulehdusta ja vastasyntyneen yleisinfektioita. Infektion jälkeen virusta erittyy yleensä viikkojen ajan ulosteisiin. Tartunta tapahtuu pääasiallisesti ulosteista käsien kautta suuhun tai toisiin ihmisiin, mutta myös pisaratartunta hengitystie-eritteiden välityksellä on mahdollinen. Tartunnan torjumiseksi on tärkeintä huolellinen käsien pesu runsaalla vedellä ja saippualla varsinkin WC-käyntien ja vaippojen käsittelyn jälkeen sekä ennen ruokailua.

Enterorokon tavallisin aiheuttaja on coxsackie A16 -virus, mutta muutkin enterovirukset voivat aiheuttaa rokkotautia. Enterovirusinfektiota sairastavaa potilasta hoidetaan osastolla kosketusvarotoimia noudattaen. Enterovirukset eivät ole riski henkilökunnalle eikä henkilökunnan altistuminen enterovirukselle aiheuta erityistoimia.

Enterorokkoa sairastavan terveydenhuollon työntekijän tulisi olla sairaslomalla kunnes käsien rakkulat ovat kuivuneet ja uusia rakkuloita ei enää ilmaannu.