Infektiotiedote 18/2020 11.11.2020

Listerioosi ja sen torjunta

Infektiolääkäri Kirsi Valve, hygieniahoitaja Jenni Uusi-Mikkola / Tays infektioyksikkö Hygieenikkoeläinlääkäri Hanna Lundström, Tampereen kaupunki

Listeria monocytogenes-bakteerin (jatkossa tässä tiedotteessa listeria) aiheuttama listerioosi on Suomessa harvinainen infektio, mutta tapausten määrä on lisääntynyt selvästi viimeisten kymmenen vuoden aikana. Suomessa todetaan vuosittain 50 - 70 listerioosia, näistä 4 - 7 Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä. Olemme havainneet myös hoitoon liittyviä listeriatartuntoja, jonka vuoksi asiaan on syytä kiinnittää huomiota.

Listerioosin itämisaika on pitkä, tavallisimmin yhdestä neljään viikkoon. Henkilöllä, jolla ei ole riskitekijöitä, listerioosi voi olla oireeton tai oireet voivat olla hyvin lieviä flunssan tai ripulitaudin oireita. Riskiryhmään kuuluvilla listerioosi ilmenee tavallisesti yleisinfektiona tai meningoenkefaliittina. Heistä neljäsosa menehtyy. Raskauden aikana listerioosi voi johtaa ennenaikaiseen synnytykseen tai keskenmenoon.

Listerioosi hoidetaan ensisijaisesti suonensisäisellä A-penisilliinillä 2 g x 6 annostuksella, mikäli munuaisfunktio on normaali. Penisilliini-allergiset hoidetaan meropeneemilla tai sulfa-trimetopriimilla. Hoitoon voidaan liittää gentamysiini tapauksesta riippuen. Optimaalista hoidon kestoa ei tiedetä. Kansainvälisten suositusten mukaan immuunikompetentilla potilaalla hoitoaika on 2 - 3 viikkoa, immuunipuutteisilla bakteremiassa 3 - 6 viikkoa ja keskushermostoinfektiossa 4 - 8 viikkoa hoitovasteen mukaan.

Listerioosiin sairastumiseen vaikuttaa elintarvikkeessa oleva listerian määrä ja henkilön oma vastustuskyky. Listeriariskiryhmiin kuuluvalle henkilölle pienikin (lainsäädännön raja-arvon alittava) määrä listeriaa elintarvikkeessa voi aiheuttaa vakavan sairastumisen. Listeriaan tehoamaton antibioottihoito saattaa antaa vauhtia listerioosiin sairastumiselle luodessaan suolistoflooran muuttumisen kautta listerian kasvua edistävät olosuhteet. Näin voi käydä esimerkiksi sairaalahoidon aikana.

Riskiryhmään kuuluvat:

  • raskaana olevat naiset
  • vastasyntyneet (tartunta intrauteriinisesti istukan kautta tai synnytyskanavasta)
  • ikäihmiset (yli 75-vuotiaat)
  • henkilöt, joilla on sairauden tai lääkityksen vuoksi heikentynyt vastustuskyky
    • esimerkiksi syöpä- ja aids-potilaat, maksa- ja munuaistauteja sairastavat, elinsiirtopotilaat, diabeetikot tai suuriannoksista steroidihoitoa tai muuta immunosuppressiivista lääkehoitoa saavat potilaat

Riskielintarvikkeet:

  • kuumentamatta syötävät tuotteet, joilla on pitkä säilyvyysaika, erityisesti:
    • tyhjiö- ja suojakaasupakatut graavatut tai kylmäsavustetut kalatuotteet
    • tyhjiöpakatut sillituotteet
    • mäti
  • raaka kala, myös itse graavattu
  • pastöroimaton maito ja siitä valmistetut juustot
  • pastöroidusta maidosta valmistetut home- ja kittijuustot (esimerkiksi brie, gorgonzola, chevre, vacherol ja taleggio), jos ne syödään ilman riittävää kuumennusta
  • lihahyytelö
  • kylmänä syötävät valmisruoat ja leikkeleet, joissa on viimeinen käyttöpäivä -päiväys lähellä
    • leikkeleet kuten kinkku-. kalkkuna-, lauantaimakkara-, balkanmakkara- ym. siivut
    • lihasuikaleet
    • pateet
    • valmissalaatit, valmisleivät
  • ilman riittävää kuumennusta syödyt ruoat ja einekset
    • esimerkiksi nakit, lihapullat, kasviproteiinituotteet (nyhtökaura, tofu jne.), valmispitsat, valmiskeitot ja valmislaatikot
    • pakastevihannekset
  • pesemättömät kasvikset (nautittuna ilman kuumennusta)
    • esimerkiksi salaattivihannekset, hedelmät ja juurekset

Listeria pystyy lisääntymään kylmässä ja se säilyy pakastetuissa ja kuivatuissa elintarvikkeissa pitkiä aikoja, jopa vuosia. Listeria sietää myös korkeaa suolapitoisuutta. Listeria tuhoutuu pastörointilämpötilassa (+72⁰ C).

Miten listeriatartuntaa torjutaan kotona?

Yleisiä ohjeita siitä, miten voidaan vähentää listeriariskiä, on Ruokaviraston esitteessä::

  • Kypsennä liha ja kala kauttaaltaan
  • Pese tuoreet vihannekset huolellisesti ennen syömistä
  • Pese raakana syötävät juurekset huolellisesti sekä ennen että jälkeen kuorimisen
  • Säilytä kypsentämätön liha ja kala erillään vihanneksista, kypsennetyistä ruoista ja valmisruoista
  • Pese kädet, veitset ja leikkuulaudat käsiteltyäsi niillä kypsentämättömiä elintarvikkeita
  • Säädä jääkaapin lämpötila riittävän kylmäksi
    • Useimmille elintarvikkeille sopiva lämpötila on alle +6 °C. Kalatuotteille turvallinen lämpötila on kuitenkin enintään +3 °C. Huomaa, että nämäkään lämpötilat eivät estä listerian lisääntymistä.
  • Älä käytä viimeisen käyttöpäivän ohittaneita tuotteita
  • Käytä avatut tuotteet mahdollisimman pian.

Riskiryhmiin kuuluvien henkilöiden tulisi noudattaa myös edellä mainittujen lisäksi myös näitä ohjeita:

  • Älä syö riskielintarvikkeita
  • Syö vain kunnolla kuumennettuja liha- ja kalatuotteita
  • Kuumenna pakastevihannekset ennen käyttöä
  • Kuumenna kiehuvan kuumaksi kertaalleen jäähdytetyt, uudelleen kuumennettavat ruoat
  • Kuumenna myös valmisruoat kiehuvan kuumaksi ennen syömistä
  • Käytä sellaisenaan syötävät tuotteet mielellään hyvissä ajoin ennen viimeistä käyttöpäivää
  • Nauti vihannekset ja juurekset mieluiten kuumennettuina, tuoresalaatit hyvin pestynä
  • Osta riittävän pieniä leikkelepakkauksia. Käytä avattu, kylmänä syötävä leikkele- tai valmisleipäpakkaus mahdollisimman nopeasti.

Miten listeriatartuntaa torjutaan sairaalassa, hoito- ja hoivalaitoksissa?

Sairaalassa ja hoiva- ja hoitolaitoksissa ateriat tulevat suurkeittiöistä, joissa noudatetaan Ruokaviraston ohjeita. Siten laitoksissa tarjoillut ateriat ovat yleensä turvallisia. Vakavasti sairaiden, iäkkäiden sekä raskaana olevien aterioissa on syytä noudattaa mahdollisimman tarkasti edellä mainittua riskiryhmien ruokavaliota. Yksilöllistä riskinarviota voi tehdä myös osastolla ateriatilauksen yhteydessä. Syvästi immuunipuutteisen henkilön (esimerkiksi aktiivisessa syöpähoidossa oleva, neutropeeninen potilas / elinsiirtopotilas, jonka hyljinnänestolääkitys on juuri alkanut / HIV-potilas, joka on osastohoidossa AIDS-vaiheessa) aterioista olisi hyvä karsia pois kaikki raa`at vihannekset, salaatit ja leivänpäällysleikkeleet. Jos laitoskeittiöstä voi tilata teollisesti viipaloimattomia vihanneksia (esimerkiksi kurkku, tomaatti), voidaan ne osaston keittiössä pestä, viipaloida ja asettaa tarjoille.

Huomioi, että lasten intensiivisen solunsalpaajahoidon ja kantasolusiirron yhteydessä noudatetaan tiukkaa AVA-ruokavaliota, jossa haitallisten mikrobien määrä on minimoitu.

  • katso pdf-tiedosto ”Soveltuvat ja vältettävät ruoka-aineet elintarvikeryhmittäin” osoitteessa www.terveyskyla.fi hakutoiminnolla AVA

Potilaat / hoidokit / asukkaat syövät myös välipaloja ja iltapaloja, joita säilytetään osastojen ja hoivalaitosten osastokeittiöissä. Omaiset tuovat usein ruokia / välipaloja vieraillessaan osastolla.

Joten:

  • pidä huolta omavalvonnasta: jääkaapin lämpötilan (alle +6⁰C) ja elintarvikkeiden päiväysten seurannasta
  • suosi annospakkauksia
    • käytä kylmätuotteiden kuten leivänpäällysleikkeleiden avatut pakkaukset mahdollisimman nopeasti, mieluiten vuorokauden sisällä
  • noudata yllä mainittuja ohjeita myös välipalatarjoilussa
  • anna listeriariskissä olevan potilaan omaisille ohjeet sallituista/kielletyistä ruoista
  • huolehdi, että omaisten tuomille, kylmäsäilytystä vaativille elintarvikkeille on tarvittaessa kylmäsäilytyspaikka (erillinen jääkaappi) ja että päiväysvanhat tuotteet poistetaan sieltä säännöllisesti.

Muistuta potilasta ja hänen läheisiään listeriariskistä ja tartunnan välttämisestä myös kotioloissa.

Tartunnan lähteen selvittäminen on tärkeää salapoliisityötä, tehtävänjako

Fimlab, mikrobiologi

  • ilmoittaa listeriatapauksesta puhelimitse Taysin infektioyksikköön
  • lähettää veri- tai likvorviljelyssä kasvaneen listeriakannan kokogenomisekvenointiin THL:aan

Hoitava yksikkö

  • sopii infektioyksikön kanssa siitä, kuka tekee sairastuneen syvähaastattelun
    • selvittää taannehtivasti ruokailut sairastumista edeltävän kuukauden ajalta ja täyttää THL:n listeriatiedonkeruulomakkeen
    • toimittaa täytetyn haastattelulomakkeen pdf-tiedostona tai tulostettuna jäljennöksenä sovitulle henkilölle
  • hoitava lääkäri tekee sähköisen tartuntatauti-ilmoituksen (valvottava tartuntatauti)

Infektioyksikkö

  • ottaa yhteyttä sairastuneen asuinpaikkakunnan ja hoitoon liittyvässä listerioosiepäilyssä hoitopaikkakunnan elintarvikevalvontaviranomaiseen
  • ottaa tarvittaessa yhteyttä THL:n Sari Jaakolaan (Ryhmazoo@thl.fi)

Paikallinen elintarvikevalvontaviranomainen, epidemiaselvitystyöryhmä

  • selvittää tai pyytää säilyttämään laitoshoidon aikana tarjotut ateriat (ruokalistat hoitopaikan käyttämästä ruokapalvelusta) sekä elintarvikkeiden jäljitettävyystiedot (rahtikirjat ja hankintapaikat)
  • selvittää välipala- ja iltapalatarjoilut hoitojakson ajalta
  • huolehtii elintarvikkeiden näytteenotosta ja tutkimuksista
  • tekee tarkastukset elintarvikkeiden valmistuksesta ja tarjoilusta vastaavan toimijan (esim. keskuskeittiö) tiloihin ja sairaalan osastokeittiöön
  • tiedottaa tapauksista ja selvityksistä keskusviranomaisille (THL ja Ruokavirasto) ja tarvittaessa muihin kunnallisiin valvontayksiköihin

THL ja Ruokavirasto

  • vertaa elintarvikenäytteessä mahdollisesti kasvanutta listeriakantaa potilaan näytekantaan ja kaikkiin tiedossa oleviin potilaskantoihin, jotka kuuluvat tunnettuihin ryväksiin ja joiden välittäjäelintarvike ei ole tiedossa.
  • käynnistää tarvittavat laajemmat selvitykset, koordinoi selvityksiä kansallisesti ja ohjaa paikallisia viranomaisia